Szeged

Vona Gábor elárulta, kiket támogat Szegeden

Vona Gábor elárulta, kiket támogat Szegeden

Utcai fórumot tartott a 2RK, amely után kérdéseinkre is válaszolt Vona Gábor

Kovács György
2024. április 27., szombat
Vona Gábor elárulta, kiket támogat Szegeden

Vona Gábor, a Második Reformkor pártelnöke, valamint Pekárné Farkas Emese, a párt alelnöke Szegeden tartott utcai fórumot - nem túl szokványos módon egy teherautó platójáról, amit színpaddá alakítottak.

Vona Gábor és Pekárné Farkas Emese utcai fóruma.
Vona Gábor és Pekárné Farkas Emese utcai fóruma. Fotó: Kovács György/Szeged Ma. 

 

A 2023-ban létrejött pártnak azonban nem csak a megjelenése szokatlan, politikai célkitűzései is, ugyanis a pártmentes önkormányzatiságot akarják képviselni. Mint Pekárné Farkas Emese fogalmazott, 

A pártoknak nincs helyük az önkormányzatokban.

 

Vona Gábor szerint a politikai pártok értelmetlen, meddő pártpolitikai vitákat "delegálnak le" a közgyűlésekbe, valamint a pártok képviselői semmi olyat nem tesznek hozzá az önkormányzatokhoz, amit a civilek ne tudnának. Úgy látja, a pártok sokszor "káder temetőnek" használják a testületeket és nem alkalmasság szerint jelölik ki a képviselőket. Hozzátette, vannak az országban olyan pártpolitikus polgármesterek és képviselők, akik jól végzik a munkájukat, azonban szerinte ők sem azért jó vezetők, mert pártpolitikusok.

A mi javaslatunk az, hogy országos politikai párt ne lehessen jelölőszervezet

- szögezte le Vona Gábor.

 

Leváltaná az "óellenzéket"

A Második Reformkor feladatának tekinti az úgymond "óellenzék" leváltását, mivel - mint fogalmazott Vona Gábor - ahhoz, hogy Magyarországon valódi változás, politikai kultúraváltás és kormányváltás legyen, ahhoz az ellenzéket is meg kell újítani, mert a pártok egy jelentős része csupán biztonságra játszik. Az "óellenzék" számára a fő cél nem a változás, hanem a változatlanság, a saját politikai pozícióik megőrzése.

Kiemelte, az ellenzéknek több pártból kell állni, nem egy tábornak és egy zászlónak kell lennie, mert ez nem vezet jóra az elmúlt idők tapasztalatai szerint. 

Az "új ellenzék" pártjai közül pedig nagyon szurkol a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak és reméli, hogy a Második Reformkor mellett ők is bekerülnek az EP-be.

Arra kérem azokat, akik esetleg billegnek, hogy melyik pártra is szavazzanak: Ne hallgassanak arra a szerintem nagyon csalárd és antidemokratikus gondolatra, hogy a kisebb pártokra adott szavazat elveszett szavazat, mert ezt hallgattuk mindig. És ezért lettünk mindig beletolva a Gyurcsány-Orbán párharcba, és nem adtuk meg magunknak a lehetőséget, hogy a szívünk szerint szavazzunk. Nincs elveszett szavazat. Az ember szavazzon arra a politikai pártra, amelyiknek a politikai programjával egyetért

- fogalmazott Vona Gábor.

 

 

Megkérdeztük, Szegeden van-e olyan jelölőszervezet, amely megvalósítja az általa hangoztatott pártmentességet

Vona Gábor a válasza elején leszögezte, nem követte ilyen mértékben a szegedi jelölteket, azonban szimpatizánsainak azt üzente,

ha van olyan jelölt, akiben meg tudnak bízni, és nem kötődik pártokhoz, akkor mi azokat a jelölteket támogatjuk. 

A választópolgárokat arra kérte, hogy amikor szavaznak, akkor nézzék meg, hogy van-e esetleg olyan jelölt, aki jó programmal, tisztességes programmal, megfelelő alkalmassággal, de pártoktól függetlenül képes őket képviselni.

Mi úgy gondoljuk, hogy az előbbre viszi a településeknek a jövőjét, hogyha minél több civil szervezet jelenik meg

- tette hozzá.

Lapunknak kiemelte, a mai törvények alapján a pártok is lehetnek jelölő szervezetek. Reméli, hogy eljön majd az az idő, amikor az ő programjuk jogerőre léphet, és az országos pártok indulása tiltott lesz az önkormányzati választáson, és csak civil szervezetek és független jelöltek versenye lesz. 

Mivel korábban Vona Gábor kiemelte, hogy reméli az EP-be a pártja mellett az MKKP is kijut - valamint mivel sokan nem tartják utóbbit igazi pártnak - megkérdeztük azt is, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot hova sorolja.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt az egy párt. Egy országos párt, úgyhogy ők ilyen értelemben nem pártfüggetlenek, hiszen politikai pártként működnek, országos választásokon indulnak. Az én személyes véleményem abszolút pozitív róluk. Én azt hiszem, hogy az elmúlt néhány évben példamutató munkát végeztek közösségszervezés tekintetében, és hát a magyar közélet görbe tükre voltak, és még ma is azok. Úgyhogy én nagyon boldog lennék, és nagyon örülnék annak, hogyha június 10-én egy olyan országban ébrednénk, ahol az új ellenzéknek a 2RK mellett a Kutyapárt is a meghatározó tagja és képviselője.

 

Botka László civil szervezet mögé bújtatott balliberális összefogása egy hibrid megoldás

Végezetül, de nem utolsó sorban megkérdeztük arról Vona Gábort, mi a véleménye a Botka László féle indulásról, ahol egy olyan civil szervezet a jelölő, amely 7 pártot tömörít magába - noha a kisebbeket most elkezdte Botka László "leszalámizni".

Én azt gondolom, hogy ez még az a hibrid megoldás, amikor pártok civil szervezetként indulnak, vagy indítanak, vagy támogatnak jelölteket. Sokkal-sokkal tisztább lenne, hogyha ezt a folyamatot egyértelművé tennénk, és nem lehetne pártoknak az önkormányzati választáson megjelennie. 

A pártelnök hozzátette, maga ez a folyamat, hogy a pártok elkezdtek civil szervezetként indulni a választásokon, szerinte azt bizonyítja, hogy társadalmi igény kezdett megteremtődni a pártmentes önkormányzatiságra.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.