Szeged

Új óriásbábokat mutat be a Kövér Béla Bábszínház

Új óriásbábokat mutat be a Kövér Béla Bábszínház

A Tisza eredetéről szóló mondák alapján készülnek bábok

2024. április 1., hétfő
Új óriásbábokat mutat be a Kövér Béla Bábszínház

Új óriásbábokat mutatnak be április 7-én, vasárnap délután Szegeden, a hatalmas figurákat az ország bábszínházainak munkatársai készítik el az előző napokban - közölte a Kövér Béla Bábszínház.

 

A szegedi bábszínház óriásbábjai az elmúlt években elmaradhatatlan résztvevőivé váltak a város gyermekeket megszólító szabadtéri rendezvényeinek. A több színész által mozgatott ponttyal, kérésszel, sirállyal vagy az egykor folyami áruszállításra használt bőgőshajót formázó óriásbábbal rendszeresen felvonulnak Szeged utcáin, fesztiváljain. A hatalmas bábok gyűjteménye most több újabb darabbal bővül.

A Kövér Béla Bábszínház április első hetén helyszínt ad az ország összes bábszínházából érkező bábkészítőknek, bábtervezőknek, akik négynapi munkával óriásbábokat készítenek, a Tisza eredetéről szóló mondákat alapul véve. A szakmai workshopot Kocsis Eszter, Hoffer Károly és Palya Gábor tervezők vezetik, a részt vevő alkotók szakmai fejlődését és a bábkészítő szakmában dolgozók együttműködését erősítve.

A bábművészek az elkészült figurákkal vasárnap játékos, közösségi eseményre invitálják a szegedieket és a városba látogatókat. A Móra Ferenc Múzeum elé érkezők nem csupán nézői lesznek a különleges produkciónak, mivel a színészek a közönség közreműködésével teremtik meg a Tiszát. A közösen létrehozott folyót az óriásbábok feltűnése változtatja meg: megérkezik egy csacsi, aki kijelöli a Tisza medrének vonalát, amely ettől lesz csak igazán kanyargós. Besétál a két szépséges, könnyező leány, a Szőke Tisza és a Fekete Tisza, de még óriás medvék is előbukkannak, és megborzolják a folyó sodrását. Az előadás valóban a közönséggel együtt jöhet létre, a nézők az óriásbábok megjelenésére hol haragvó, hol lágy Tisza folyót alkotnak.

A program nemcsak az ország bábszínházai közös projektjének záróakkordja lesz, hanem más szegedi művészek is bekapcsolódnak majd. A bábok megérkezését Gajda Ámos szaxofonjátéka kíséri, a téren pedig a Szegedi Szimfonikus Zenekar rézfúvósai adják a Tisza aláfestő zenéjét Dubóczky Gergely vezénylésével.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.