Szeged

"Kék séta" az autizmus világnapja alkalmából

"Kék séta" az autizmus világnapja alkalmából

Magyarországon közel 160 ezer embert érint az autizmus spektrumállapot.

Márton Andrea
2024. április 2., kedd
"Kék séta" az autizmus világnapja alkalmából

Az autizmus világnapján rendezte meg civil kezdeményezésként a hagyományos kék sétáját Szegeden az elfogadás, az elkötelezettség és a szemléletformálás jegyében.

A megmozdulás célja, hogy felhívják a figyelmet azokra, akik autizmussal, vagy szellemi elmaradással, fogyatékossággal élnek. Kiemelten fontos ezeknek az embereknek az elfogadása, valamint, amennyiben lehetséges az integrálása, egészen az óvodától a felnőtt társadalomig.

A program során közösen tettek egy sétát Szeged belvárosában, majd a Széchenyi téren közösen engedték fel az összefogás jelképeként egy kék léggömböt. 

A kezdeményezésen több képviselő is részt vett, többek között jelen volt Mihálffy Béla országgyűlési képviselő is.

 

A legutóbb mért adatok szerint már minden 54. gyermek érintett autizmusban. Számuk dinamikusan nő, ami annak is köszönhető, hogy az autizmus árnyaltabban felismerhető és diagnosztizálható, mint akár pár évtizeddel ezelőtt.

Ezek a gyerekek és az időközben felnőtt generációk többnyire láthatatlanok a társadalom számára. Kívülről nem látszik, pedig a diagnózis nem csak az autista gyerekek és felnőttek életét határozza meg, de gyökeresen megváltoztathatja a családtagok életét is. Sőt, az autista személyek számára szükséges szolgáltatások hiánya lassan beszivárog a társadalom mindennapjaiba is. Nemcsak óvodai, iskolai férőhelyre, nappali ellátásra, lakóotthonra és speciális fejlesztésekre van szükség, de utazás, ügyintézés vagy egy egyszerű vásárlás során is fontos az akadálymentes környezet az autista emberek számára, ami akkor valósulhat meg, ha a szolgáltatásban dolgozók megfelelő ismeretekkel rendelkeznek.

Az ENSZ 2007-ben nyilvánította április 2-át az Autizmus Világnapjává. Az a cél, hogy ezen a napon az autizmusra irányuljon a társadalom figyelme. Jobban megismerjék, megértsék és elfogadják az autista embereket, bepillantást nyerjenek mindennapjaikba, nehézségeikbe és vágyaikba.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.