Szeged

Iskolás lányoknak rendeznek informatikai pályaorientációs napot

Iskolás lányoknak rendeznek informatikai pályaorientációs napot

2024. április 20., szombat
Iskolás lányoknak rendeznek informatikai pályaorientációs napot

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és a Women4Cyber Magyar Tagozat Alapítvány pályaorientációs napot tart április 25-én a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában, hogy felhívja a figyelmet a nők fontos szerepére az információ- és kommunikációtechnológiában.


 

Azt írták, az informatikai technológiai újítók meghatározó részét nők alkották, és ma már sok területen vezető szerepet töltenek be a tudományos-technológiai ágazatokban. A pályára készülve azonban kevesen vannak tisztában azokkal a kihívásokkal, amelyekkel szembesülniük kell majd, hogy elismerést nyerjenek. A nők továbbra is alulreprezentáltak a férfiakkal szemben az informatikai szektorban, és sok akadályba ütköznek, amikor lépést akarnak tartani a technológiai fejlődéssel. A 2023-as adatok szerint világszerte kisebb arányban használták az internetet, mint férfi társaik - részben azért, mert nem elérhető számukra a technológia, amellyel csatlakozhatnának.

Magyarországon akkor növekedhet a nők foglalkoztatottsága az IT- és kiberbiztonsági szektorban az alapítvány szakemberei szerint, ha a társadalom is jobban elfogadja a nők szerepvállalását az "atipikus szakmákban". Ugyanakkor a nők vezető pozíciót is betöltenek kiberbiztonsági területeken, annak köszönhetően, hogy kifejezetten jó projektmenedzsment- és elemzői képességeik vannak. Ám sokan bizonytalanodnak el közvetlenül a pályaválasztás előtt, mert nem ismerik eléggé a szakmát, és nem látnak maguk előtt olyan nőket, akik már bizonyítottak a kiberbiztonság területén.

A pályaorientációs napon inspiráló előadások, interaktív keresztrejtvények, szabadulószobák és logikai feladványok várják az érdeklődőket. A résztvevők betekintést nyerhetnek információs technológiai szakmákba az adatbányászattól a mesterséges intelligenciáig, megismerhetik az informatika legfontosabb irányait és specializációit, ezzel is segítve a lányok elhelyezkedését.

A rendezvényen hirdetik ki a Női példaképek az informatikatörténetben diákpályázat eredményeit és avatják fel két női IT-példakép, a világ első programozóinak egyike, Dán Klára és a matematikai ismeretterjesztés egyik meghatározó alakja, Péter Rózsa tablóit, amelyek az informatikatörténeti kiállítás állandó részeivé válnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.