Szeged

Fülöp László: akkor tudunk győztesek lenni a XXI. században, ha a zöldenergiát megszelídítjük, és használjuk +videó +galéria

Fülöp László: akkor tudunk győztesek lenni a XXI. században, ha a zöldenergiát megszelídítjük, és használjuk +videó +galéria

Közös ügyünk a zöldenergia.

Kibédi Péter
2024. április 3., szerda
Fülöp László: akkor tudunk győztesek lenni a XXI. században, ha a zöldenergiát megszelídítjük, és használjuk +videó +galéria

A kormány minden erejével támogatja a zöldenergiával kapcsolatos beruházásokat – hangzott el szerdán Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára és Fülöp László polgármesterjelölt közös sajtótájékoztatóján, Szegeden.

Szeged kormánypárti polgármesterjelöltje hatalmas lehetőségeket lát a zöldenergiában (Fotó: SzegedMA)

 

Zöldkonzultációt indított a kormány, amiben tizenhárom fontos kérdésben várják a véleményeket a napelemektől kezdve a rezsicsökkentésen át az elektromobilitásig. A témában tartott szerdai sajtótájékoztatón Fülöp László, a Fidesz és a KDNP polgármesterjelöltje fontos tényre hívta fel a figyelmet.

Csak akkor tudunk győztesek lenni a XXI. században, ha a zöldenergiát megszelídítjük, és használjuk.

A polgármesterjelölt hangsúlyozta, hogy nem zöld ideológiára van szüksége hazánknak, hanem zöld energiára, éppen ezért indította el a kormány a zöldkonzultációt.

Az az energiaválság egyértelműen megmutatta az elmúlt években, hogy Magyarország energiaszuverenitását erősíteni kell

- jelentette ki Steiner Attila. A Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára kiemelte, hogy olyan lehetőségeket kell teremteni Magyarországon, hogy hazánk sokkal kevésbé függjön az energiaimporttól. Ez az, amiben a zöldenergia szélesebb körű felhasználása nyújt segítséget.

Az államtitkár rámutatott, hogy a zöldenergia megtermelése nem elég önmagában, a megtermelt energiát tárolni is kell. 

„Ma Magyarországon nagyon sok fejlesztés és beruházás mutat ebbe az irányba mutat. A kormányzat egy országos szintű geotermiai stratégián dolgozik, ez a napokban meg is jelenik a kormányzati portálokon” – mondta Steiner Attila. 

Az államtitkár rámutatott, hogy a kormány kiemelt célja, hogy a geotermiát az ország több városában használni tudják a távfűtésben, amivel száz milliárdos földgázfogyasztást lehetne kiváltani. Szeged ebben élen jár. A város adottságainak köszönhetően a napenergia felhasználásban is hatalmas lehetőségek rejlenek. 

Magyarországon jelenleg három „paksnyi” napelemes kapacitás van üzemben, a cél az, hogy 2030-ra ezt a kapacitást megduplázza Magyarország, ugyanakkor ezzel együtt az így megtermelt energia korszerű tárolását is meg kell oldani.

A kormány által elindított zöldkonzultáció tizenhárom kérdésre a a https://zoldenergia.kormany.hu/ címen lehet választ adni április 15-ig.

A sajtótájékoztatót itt tudja végignézni:

 

A sajtótájékoztató végén Fülöp László és Steiner Attila megnézte a tarjáni hőkörzet geotermikus hőellátását biztosító berendezéseket, amelyet uniós forrás segítségével fejlesztettek és adtak át tavaly májusban.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.