Szeged

Bemutatjuk Szeged nagymúltú középiskoláját

Bemutatjuk Szeged nagymúltú középiskoláját

Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Technikum: Tradíció, innováció, karrier.

Márton Andrea
2024. április 10., szerda
Bemutatjuk Szeged nagymúltú középiskoláját

Az általános iskolai tanulmányok befejeztével továbbtanulási lehetőségként választhatók a szakképző iskolák, illetve a technikumok. Új sorozatunk következő részében a Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Technikumot mutatjuk be.


A Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Technikum elméleti és gyakorlati oktatást folytat, ahol hagyomány a minőség. 135 éve áll az oktatás szolgálatában, tradíció és innováció egyaránt jellemzi az iskolát. Korszerű tudás átadása mellett két idegen nyelvet (angol, német), tízujjas vakírást tanítanak, IKT-kompetenciát fejlesztenek, számos külföldi kapcsolatokkal rendelkeznek.


 "Jót, s jól!"

A megfelelő szakmai alapok megszerzéséhez korszerű berendezések állnak a tanulók és tanáraik rendelkezésére: Smartschool okosterem, számítógéptermek, digitális kijelzők, tanirodában elhelyezett bankjegyvizsgálók, bankjegyszámlálók.

Az iskola hírnevét az itt tanító kiváló oktatók is megalapozták, akik közül sokan publikáltak, tankönyveket írtak.

Technikumi keretek között gazdálkodás és menedzsment ágazatban folytatnak oktatást. Cél, olyan szakmai alapozó képzés biztosítása, amellyel a tanulóknak esélyt tudnak nyújtani az érettségi és szakmai végzettség megszerzésére, valamint szakirányú felsőfokú iskolai továbbtanulásra, szakirányú munkába állásra. A náluk végzett diákok lehetőségek kapnak az egyetemi képzési idő lerövidítésére szakirányú továbbtanulás esetén.

 

Két idegen nyelv tanulásának lehetősége 


A nyelvi előkészítő és a nyelvi osztályokban két idegen nyelvet (angol, német), az informatika és az üzleti orientációjú osztályban angolt vagy németet tanítanak. A gazdálkodás és menedzsment ágazatú osztályok különböző specializációjúak: a nyelvi előkészítő osztályba azokat a tanulókat várják, akik általános iskolában angol nyelvet tanultak, és első évben vagy az angol vagy a német nyelvet kívánják emelt óraszámban tanulni. A német nyelv oktatása kezdő szintről indul.

Az első évben főként idegen nyelvet tanítanak (összesen 18 óra/hét), valamint tanulást segítő, kompetenciafejlesztő órákon vesznek részt a diákok. Számukra a nyelvi előkészítő év után kezdődik az ötéves technikumi oktatás.

A nyelvi orientációjú osztályt azoknak a tanulókat ajánlják, akik általános iskolában angol vagy német nyelvet tanultak, és ezeket kívánják emelt óraszámban tanulni a két nyelvvizsga megszerzése céljából. A két idegen nyelv tanítása a nyelvi szinteknek megfelelően csoportbontásban történik.


 

Informatika orientációjú osztályba jelentkezők az informatikát a kerettantervi előírásnál magasabb óraszámban tanulják. Mivel az informatikához szükség van az angol nyelv ismeretére, az első évtől angolt tanítanak, de azok számára, akik általános iskolában nem tanultak angol nyelvet, az iskola biztosítja a felzárkózás lehetőségét. A képzés többek között jó alapozást jelent a gazdaságinformatikus, mérnökinformatikus, programtervező informatikus felsőfokú képzésekhez.


Okleveles technikusképzés

Az üzleti orientációjú osztályba felvett tanulók a 9-13. évfolyamon – előképzettségüktől függően – egy idegen nyelvet tanulnak, ez kezdő vagy haladó német vagy angol lehet.

A Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Technikumból egyenes út vezet a felsőoktatásba és a sikeres szakmai karrierhez.

A Kőrösy diákjai szakmai is közismereti versenyeken is kiemelkedően szerepelnek. A közgazdasági diákolimpián, az OSZTV országos fordulóiban mindig vannak tanulók, akik teljesítményükkel részben vagy teljes egészben felmentést kapnak a szakmai vizsgarészek alól. 

Gépírásból nem csak országos, de nemzetközi eredményekkel is büszkélkedünk. Világbajnoki ezüstérmes tanuló kiváló szereplésével megkapta a Szeged ifjú tehetsége, felkészítő tanára pedig a Szeged ifjú tehetségéért díjat, amely az egyik legmagasabb városi elismerés.

A Kenguru matematikaverseny és a matematika OKTV országos döntőjében a kőrösysek kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, jelenleg is várják tanítványuk döntős eredményét.


A Szegedi Tudományegyetemmel kiemelkedő, szoros szakmai kapcsolat köti össze iskolát, ezen belül a Gazdaságtudományi Kar az egyik legfontosabb partnerük. Az ő szervezésükben megvalósuló versenyeken, szakkörökön rendszeresen részt vesznek, s ennek köszönhetően már most több diák rendelkezik a majdani egyetemi felvételin beszámítható pluszpontokkal. 

Kiemelt Partnerük a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara. Velük, illetve a SZTE GTK-val az idén háromoldalú megállapodást kötöttek, amely eredményeként együtt működtetik az Üzletember leszek! elnevezésű szakmai klubot.

 

A Kőrösy József Közgazdasági Technikum képzéseiről ide – www.korosy.hu - kattintva talál bővebb információt.


Ha érdekel a közgazdaság, fontos számodra az idegen nyelvek és a közismereti tárgyak magas színvonalú oktatása, akkor biztosan itt a helyed!


 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.