Szeged

A honvédelmi miniszter nyitotta meg a mórahalmi kiállítást

A honvédelmi miniszter nyitotta meg a mórahalmi kiállítást

A kiállítás, amelyet mindenkinek látnia kell: "az első világháború - alulnézetből"

Márton Andrea
2024. április 3., szerda
A honvédelmi miniszter nyitotta meg a mórahalmi kiállítást

A honvédelmi miniszter nyitotta meg a mórahalmi Ezer Év Parkjában Az első világháború-alulnézetből című kiállítást kedden délután, amely csaknem 500 relikviát vonultat fel.

 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf úgy fogalmazott, manapság is egy olyan katasztrófa fenyeget újra, amely nem elképzelhetetlen, hogy olyan méretűvé válhat, amilyen az első világháború volt. Kiemelte: a békéhez olyan erő kell, amit a magyar honvédséggel együtt épül, és ami a „lelkünkből fakad az ilyen kiállítások hatására”.

A gyűjtemény egyes tartalmai felbecsülhetetlen értékűek, s érzékletesen bemutatják, hogy a hétköznapi ember szemszögéből, azaz alulnézetből milyen is volt az első nagy világégés. A műtárgyak segítségével minden olyan front és földrajzi érintettség megjelenik, amelyeken vagy harcoltak, vagy hadifogságba estek a magyar katonák. Ezek sorában az itáliai front (Doberdó pl.) nagyon részletgazdag bemutatású, rengeteg tüzérségi akna, közel- és távolharci fegyver, kitüntetések, csapatjelvények lettek begyűjtve. De láthatunk tiszti leveleket szibériai hadifogságból, avagy magyar katonai emlékeket a távoli Szamarkandból, hadirokkantak által készített alkotásokat vagy például József főherceg aláírásával ellátott levelet is.

 

A relikviák elképesztő hitelességgel mutatják be az első világégés mindennapjait, amelyet mindenkinek látnia kell. A kiállítás hivatalos megnyitó ünnepségével, a tárgyakhoz kapcsolódó folyamatos képes-videós bemutatókkal és Fodor István kurátor élménydús tárlatvezetéseivel kapcsolatban minden információ az Ezer Év Parkja facebook oldalán jelenik meg legelőször. 

Az installáció és a Park kültéri tartalmai a hét minden egyes napján, 8 és 16 óra között, majd 2024. március 15-től pedig már 10-18 óra között látogatható meg.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.