Szeged

45 éves a szegedi trolibuszjárat

45 éves a szegedi trolibuszjárat

Nosztalgiajáratokkal, az alkalomra készült emlékjeggyel és virtuális kiállítással köszöntik az évfordulót

2024. április 28., vasárnap
45 éves a szegedi trolibuszjárat

Az első vidéki trolibuszjárat indulásának 45. évfordulóját nosztalgiajáratokkal, az alkalomra készült emlékjeggyel és virtuális kiállítással köszöntik hétfőn Szegeden - közölte az SZKT.

 

 

Az első vidéki trolibuszjárat Szegeden indult 1979. április 29-én. Az 5-ös troli a tíz évvel korábban megszüntetett 5-ös villamos nyomvonalán haladt. A kilenc ZIU-9-es típusú szovjet gyártmányú jármű kezdetben a Bartók tér és a Gyermekkórház között közlekedett, csúcsidőben 5, azon kívül pedig 10 percenként. Ezt követően öt év alatt épült ki a szegedi trolihálózat: az 5-6-7-8-9-es vonal. A következő nagyobb hálózatbővítés 2010 és 2013 között történt, ekkor hosszabbították meg a 8-as vonalat és alakították ki a város legtöbb utast szállító autóbuszvonala helyett a 10-es trolibuszvonalat és indult - akkor még a 9-es trolibusz elágazó járataként - a 19-es troli.

Az évforduló alkalmából hétfőn 10 óra után a 9-153-as pályaszámú ZiU-9 típusú nosztalgiajármű indul el az Újszeged Gyermekkórház megállóhelyről. A nosztalgiajáraton érvényesíthető a Troli45 emlékjegy. Az utasokat szállító jármű 10.45-kor érkezik az 1979-es átadó helyszínére, a Széchenyi térre, ahol a városháza mellett a korabeli ünnepséghez hasonlóan újra átszakít egy szalagot. A jubileum alkalmából az 5-ös és a 6-os trolibuszvonalon nosztalgiajárművek szállítják majd az utasokat, minden fordulóban más járműtípus közlekedik.

Az SZKT honlapján az évfordulóra virtuális kiállítás nyílt a szegedi trolibusz-közlekedés fejlődésének lépéséről. A tárlat bemutatja a Szegeden közlekedő korabeli és mai járművek típusait, és mindegyikről egy-egy korábbi vagy jelenlegi SZKT-dolgozó osztja meg emlékeit.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.