Szeged

Valóban a fesztiválok városa Szeged? - sokan elégedetlenek a pálinkafeszt lemondása után

Valóban a fesztiválok városa Szeged? - sokan elégedetlenek a pálinkafeszt lemondása után

"Nagyot változott a világ". Valóban technikai okok miatt marad el a rendezvény?

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. március 13., szerda
Valóban a fesztiválok városa Szeged? - sokan elégedetlenek a pálinkafeszt lemondása után

Idén nem szervezik meg a Toros Pálinkafesztivált Szegeden. Az esemény hagyományosan március második felében várta a szegedieket, akik valóban elégedetlenek a hír hallatán.

Valóban nem volt szerencsés a fesztivál költöztetése sem.

 

Mi a valóság a lemondás mögött?

A 2024-es lett volna a tizenharmadik szegedi Toros Pálinkafesztivál. 2009-es születésétől fogva a városi fesztiválszezon nyitórendezvénye volt Szegeden az esemény, amelyen az évek alatt számos celeb és sztárséf is megfordult. Az egyik épszerű programja volt a fesztiválnak a böllérverseny. 

Tavaly újdonság volt, hogy több mint egy évtized után a Széchényi térről a Dóm térre költözött a fesztivál.

Puskás László szegedi vendéglátós és a Toros fesztivál főzőversenyének zsűritagja szerint nem volt szerencsés elköltöztetni a fesztivált, de a szervezőnek, a  Tisza Expo Zrt.-nek nem volt más választása, a város nem adta bérbe nekik a Széchenyi teret - írja a Délmagyar.

A lap szerint több oka is van annak, hogy elmarad a rendezvény. Az egyik, hogy a Széchenyi teret nem adja a város, a másik pedig, hogy a cég átnézte a költségvetést és úgy ítélték meg, idén nincs rá pénz. A Délmagyar megkeresésére Szilágyiné Bitó Klára, a több mint két évtizedes múlttal rendelkező rendezvényszervező cég vezetője annyit mondott, nagyot változott a világ és technikai okok miatt marad el a rendezvény, amit jövőre mindenképpen szeretnének újra megrendezni.

 

Sokan elégedetlenek

A szegedi polgárokból igen heves reakciót váltott ki a fesztivál halasztása. A kommentszekciókat elárasztották a hozzászólások. Valaki azt írta, hogy

egyre hitványabb a városvezetés a kulturális programok szervezése iránt.

Más úgy fogalmazta meg hasonló gondolatát, hogy

egyre több kulturális programot zsugorítanak össze vagy szüntetnek meg.

A pálinkafesztivál törlésének nem csak ténye, de annak oka is "kiverte a biztosítékot":

Engem a "nincs rá pénz" nem győz meg! Ha a kínálók kifizetik a nemkevés bérleti díjakat, akkor én mást gyanítok az okoknak! 

- fogalmazott egy szegedi polgár. Mások keményen kritizálták a városvezetés hozzáállását is a kulturális rendezvények lebonyolítása kapcsán:

Szeged a szabadság városa! Mostmár csak a város dolgozhat a Széchenyi téren! Ha valami megtetszik nekik, akkor elveszik, ha nem tetszik, akkor ellehetetlenítik. Ez aztán rendkívül "szimpatikus" hozzáállás! Drága polgármester urunk bezárkózva, aki csak a protokolláris kötelezettségeinek tesz eleget, honnan is tudná, hogy nem csak az a jó amit ő támogat.

 

Az alábbi videó a XI. Szegedi Toros Pálinkafesztiválról készült:

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.