Szeged

Megkapta első szabadalmát az ELI ALPS

Megkapta első szabadalmát az ELI ALPS

2024. március 22., péntek
Megkapta első szabadalmát az ELI ALPS

A találmányt szabadalmi oltalomban részesítette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.

Fotó: Balazs Gabor

 

Csizmadia Tamás, Filus Zoltán és Füle Miklós, kutatóintézetünk munkatársainak találmányát, a magasrendű felharmonikusok keltésére alkalmas gázcellát a közelmúltban szabadalmi oltalomban részesítette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.

A szabadalmi oltalomnak köszönhetően a kutatóintézet sikeresebben viheti piacra a találmányt, az értékesítésből várható bevételt további kutatásokra és fejlesztésekre fordíthatja, növelheti vonzerejét a felhasználók körében és további új együttműködésekben vehet részt.

A találmány első gondolatmorzsái 2018 őszén, egy borongós, hosszú hétvégén születtek meg, majd egy rövidebb tervezési fázis következett. Az első magasharmonikus impulzusokat 2019 tavaszán sikerült kelteni, és fantasztikus élmény volt részese lenni a kísérletnek. A találmány önmagában is használható, működő termék, de minden olyan egyéb alkalmazásban bevethető, ahol nagy hőterhelés mellett folyamatos gázbefecskendezésre van szükség

- írják az ELI ALPS Facebook bejegyzésében.

 

A találmány önmagában is használható, működő termék, de minden olyan egyéb alkalmazásban bevethető, ahol nagy hőterhelés mellett folyamatos gázbefecskendezésre van szükség. Az ELI laboratóriumaiban gázcellánk megbízható, minimális karbantartást igénylő, stabil magasharmonikus-keltési céltárgyként működhet. A nagy ismétlési frekvenciájú HHG a nagyszámú mintavételt igénylő tudományos alkalmazásokat segítheti, ahol a sikeres kísérletekhez nélkülözhetetlenek ezek a technikai feltételek - olvasható a kutatókkal készült interjúban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.