Szeged

Kedd hajnalban megszólal a Hősök Harangja Szegeden

Kedd hajnalban megszólal a Hősök Harangja Szegeden

Egy szomorú évfordulóra emlékezik Szeged

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. március 11., hétfő
Kedd hajnalban megszólal a Hősök Harangja Szegeden

Március 12-én, kedden a szegedi Nagy Árvíz 145. évfordulójára emlékezünk.

 

 

A Szeged-Belvárosi R. K. Plébánia Facebook oldalán olvasható, hogy a 145 éve történt tragikus eseményekre emlékezve hajnali 2 órakor megszólalnak a templom harangjai, köztük a 8,5 tonnás Hősök Harangja is.

A szegedi dóm Hősök Harangja csak néhány alkalommal kondul meg. A Fogadalmi templom harangjai a szegedi Fogadalmi templom, a szegedi és csanádi érsekség székesegyházának harangjai. A harangokat a 20-21. században öntötték. Ez Magyarország egyik jelentős harangegyüttese, amely 5 db harangból áll. Jellemző a harangok hangjának szép kompozíciója, mind a harangok tartóalapja, a 9 tonnás Szent Gellért-harang, vagy más néven Hősök harangja. Ez Magyarország 2. legnagyobb harangja. Amíg a Szent István-bazilikában el nem készítették a 10 tonnás harangot, ez volt a legnagyobb harang Magyarországon. A harangot F. W. Rincker öntötte, a németországi Sinnben, aki számos harangot öntött a magyarországi templomokba. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.