Szeged

Csonka Csárda - diákok álma válik valóra (Videó)

Csonka Csárda - diákok álma válik valóra (Videó)

Egy generáció korlátok nélkül - Rajtad áll a jövőd!

Márton Andrea
2024. március 13., szerda
Csonka Csárda - diákok álma válik valóra (Videó)

A Szegedi SZC Csonka János Technikumban 2024. március 13-án projektnapot szervezett az UNICEF Rajtad áll a jövőd! programban versenyző diákok - lelki egészség, egészséges táplálkozás és életmód témakörben. Az eseményre részt vettek az UNICEF Magyarország szervezet képviselői is, mert a projektnap részét képezi a verseny döntőjének.

 

 

A 2023/2024-es "Rajtad álla jövő" programba pályázott 3-5 fős csapatokkal, a két csapatból csak egy jutott tovább. "Szerencsések vagyunk, hogy mi lettünk kiválasztva, mert a program során rengeteget fejlődtünk, változatos feladatokat oldottunk meg."

Október 27-28.-án lehetőségük volt Budapestre utazni, ahol elmondhatták problémáikat, kilenc másik csapattal együtt kezdték el a megoldásokat keresni. Többek között elkészítették a Szegedi SZC Csonka János Technikum tipikus tanulóját "Éhes Álmost".

Az étkezőt az E-épületének 1. emeletén alakítják ki. Egy kisebb tanteremben lesznek a konyhai eszközök elhelyezve. A külső részen középen asztalokat és székeket helyeznek el, emellett körbe bárpultokat szerelnek fel a maximális helykihasználás érdekében. Az étkezőket virágokkal és az osztályok által saját kezűleg készített plakátokkal is szeretnék majd díszíteni. Úgy gondolják, ha mindenki magának érzi, jobban vigyázni fognak rá.

Program ismertető

A Rajtad áll a jövőd! program hozzájárul az ENSZ Gyermekjogi Egyezmény egyik fő pillérének megvalósításához: a gyermekek és fiatalok részvételének erősítéséhez. Ez abban támogatja a gyermekeket és fiatalokat, hogy egyre inkább képesek legyenek dönteni és aktívan részt venni egy közösség életében. Társadalmi innovációs kezdeményezésként abban segíti a fiatalokat, hogy megoldást keressenek valamely őket (is) érintő társadalmi problémára, a közös alkotási folyamattal pedig abban, hogy olyan társadalmi vállalkozási ötleteket dolgozzanak ki, amelyek megváltoztathatják a vállalkozási ötleteket dolgozzanak ki, amelyek megváltoztathatják a világot. Nagy hangsúlyt fektetnek továbbá a környezettudatosság növelésére és olyan környezetbarát ötletek támogatására, amelyek hozzájárulnak a fenntarthatósági célok megvalósulásához. Emellett kiemelten fontos, hogy a fiatalok olyan programokat valósítsanak meg, ami a saját oktatási környezetüket célozza.

 

 

 

A Csoda(t)evők csapat diákjai a szegedi SZC Csonka János Technikumból érkeztek és a lelki egészség   témán szeretnének dolgozni a program során.

Az általuk választott probléma az intézmény majd minden tanulóját érinti, hiszen a diákoknak nincsen lehetőségük a megfelelő körülmények között történő étkezésre az iskolában. Kezdeményezésüket az intézmény tanulói és tanárai egyaránt támogatják.

 

Az iskolánkban sajnos nincs lehetőség arra, hogy megfelelő körülmények között étkezzünk. Nincs kialakítva étkező, vagy egy olyan zug, ahol kulturáltan étkezhetnénk. Nincsenek asztalok, nem tudunk leülni. Ha főtt ételt hozunk otthonról, nem tudjuk megmelegíteni, mert nincsenek mikrók. A tanárainkat is zavarja a helyzet, mivel jobb híján, a folyosókon ülve eszünk, vagy titokban a pad alatt, órák idején.

 

A csapat szerint az egészséges élet része a változatos és rendszeres táplálkozás, hangsúlyozzák továbbá, hogy kamaszként különösen fontos lenne, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű ételt fogyasszanak a diákok. A csapat célja az étkező helység illetve a menza hiányának orvosolása lenne, hiszen úgy gondolják, hogy a diákok lelki egészségére nézve kedvező hatással lenne az étkezéssel kapcsolatos problémák megoldódása.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.