Szeged

Világszínvonalú a Dél-alföldön zajló stroke-ellátás

Világszínvonalú a Dél-alföldön zajló stroke-ellátás

2024. február 3., szombat
Világszínvonalú a Dél-alföldön zajló stroke-ellátás

Világszínvonalú a stroke-ellátás a dél-alföldi régióban.

Hangai József, az Országos Mentőszolgálat Dél-Alföldi Regionális Mentőszervezetének kommunikációs munkatársa a Rádió 88-nak elmondta: 

Magyarországon 10 százalékkal több stroke-os eset történik, mint Európában átlagosan, de ellátás szempontjából is jól állunk. Az Országos Mentőszolgálat évente mintegy 30 ezer agyvérzéses beteget lát el, és egyre több a fiatal, 35-40 év közötti beteg. A megelőzés kapcsán a fő hangsúly elsősorban a rendszeres vizsgálatokon van, a vérnyomáskezelés és a vérzsír szinten tartása tud segíteni.

A régió bármely településéről a lehető legrövidebb időn belül a szegedi klinikára szállítják azokat a stroke-betegeket, akiknél a probléma hátterében nem vérzés, hanem agyi nagyérelzáródás áll, és a vérrögoldó eljárás pedig valami okból nem végezhető el náluk. A klinikán ugyanis az országban egyedülálló módon 24 órás intervenciós ügyelet van, így az év minden napján fogadni tudják ezeket a betegeket, akiknél azonnal elvégzik az intervenciót, vagyis a katéteres eljárást. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.