Szeged

Jóga - a test és a lélek menedéke

Jóga - a test és a lélek menedéke

A jóga lehetőséget nyújt arra, hogy visszatalálj önmagadhoz, és megteremthesd belső egyensúlyodat.

Márton Andrea
2024. február 4., vasárnap
Jóga - a test és a lélek menedéke

A jógagyakorlatok a maguk teljességében fejtik ki hatásukat, megteremtik a test, a szellem, a tudat és a lélek egyensúlyát. Ily módon segít a jóga megoldani, leküzdeni a mindennapos próbatételeket, problémákat és gondokat. A jógával közelebb jutunk önmagunk megismeréséhez, életünk értelmének és Istenhez való viszonyunknak magasabb szintű megértéséhez.

 

A jóga elvezeti a spirituális úton haladókat az egyéni Önvaló és az univerzális Önvaló egyesülése által legmagasabb tudáshoz és az örökké tartó boldogsághoz. A jóga a legfőbb kozmikus elv „az élet fénye”, az egyetemes alkotó tudat, amely mindig éber, sosem szunnyad és amely örökké volt, van és lesz.


A jóga eredete


Maga a jóga egy sok ezer éves Indiai tradíció, amely egyesíti a tudományt és a filozófiát, amely mára szétterjedt a különböző kultúrákban. A rendszert testgyakorlatok, a légzés szabályzását segítő gyakorlatok, meditációs és relaxációs technikák, valamint életmóddal összefüggő előírások alkotják. Hatása több szinten is mérhető. Első szinten hat a durva fizikai testre, melyben a gyakorlás következtében számos pozitív élettani változás tapasztalható. Második szinten a finom fizikai test, a tudat lecsendesítésében ad segítséget. Harmadik szinten a jóga lehetőséget ad arra, hogy az ember megismerhesse valódi transzcendentális lényét, az önvalóját, valamint kapcsolatot teremthessen Istennel, azáltal, hogy megérti saját eredeti helyzetét és szerepét a világban. Az első két szintet a gyakorlás jótékony mellékhatásaként fogadhatjuk el, míg az utolsó lépcsőfok magát a jóga valódi célját tartalmazza.


 

Ezt az állítást támasztja alá a jóga szó elsődleges jelentése is, mely a szanszkrit judzs igei szótőből származik és fordíthatjuk többek között összekapcsolódásként, érintkezésként, kapcsolatként vagy akár együttállásként. Ez az összekapcsolódás Istennel történik, minden létező forrásával, akit a jóga útján járok megértésük szerint személytelen energiaként, a mindenki szívében jelenlévő „felsőlélekként” fogadnak el. A szó másodlagos jelentése rögzít, összpontosít – jelentések arra utalnak, hogy a jóga folyamatát nem lehet elválasztani az érzékek szabályzásától.


 

Temesvári Rebeka amióta csak rátalált a jógára és megérezte annak jótékony hatását, azóta is töretlenül jár télen-nyáron jógázni Szegeden. Így hát fogtunk az alkalmon és megkérdeztük milyen élményei vannak a jógázásról. Lapunk megkeresésére elmondta, számára a jóga nem csak fizikai átmozgatást jelent.

Azért szeretek jógázni mert sokkal szorosabban tudok kapcsolatba lépni önmagammal, az energiám áramlásával. Amit ez a fajta mozgás során tapasztalok azzal összhangba tudom hozni mindazt ami kint és bent van. Kapcsolódok, fejlődök, gyógyulok. A betegségem miatt elkezdtem keresni olyan alternatívát, hogy tudjak mozogni egy kicsit, ekkor talált rám a jóga.

Hozzátette: bármilyen korosztály, bármilyen állapotban gyakorolhatja, hisz annyira sokrétű, hogy aki kész fejlődni meg fogja találni az Önazonos irányzatot benne.


A szabadban jógázni egy különleges élmény, és a jógával az emberek fő célja általában a kellemes nyújtáson és lazításon túl, az önmagukkal és a természettel való harmóniába kerülés. A jógagyakorlás szempontjából könnyebb befelé figyelni egy csendes térben, hiszen a hangok, illatok, látvány, esetleg túl erős fény, szél elvonhatja a figyelmet, mégis olyan töltést ad egy szabadban jógázás, amire a szoba csendje sosem képes. A természet közelségének jótékony hatását számtalan kísérlet is igazolja.

Elképesztően sok inger, ami a civilizációban ér minket túlstimulálja, nem hagyja megpihenni az agyat és az idegrendszert, azonban ha ebből kiszakadunk, újraépül, regenerálódik. Ennek hatására jobban tudunk koncentrálni, javul a figyelmünk, csökkennek a stressz káros hatásai, eláraszt a nyugalom.

Az Erzsébet liget zöld övezetében fiatalok és idősek egyaránt megtalálhatják a nekik megfelelő mozgásformát.


Rebeka elmesélte nekünk, milyen élményeket nyújtott számára egy szabadtéri jógázás. 

Ahogy megjött a jó idő, vasárnap reggelente Zen Jóga – Sárival kezdtük a napot. Azok voltak a kedvenceim. Teljesen más közeg gyűlt össze, barátságok kovácsolódtak, olyan is előfordult, hogy órák után beültünk kávézni, bruncholni. Imádtam azokat a napokat. Kint egy hatalmas fa alatt gyűltünk össze, gyakran történt olyan, hogy hangyákkal, kis bogarakkal, bogyókkal próbáltuk felvenni az egyensúlyt, pici faágacskákkal a talpunk alatt, de ott végképp nem volt helye az agyalásnak, mindenki arra koncentrált, hogy ne boruljunk el és bele tudjuk engedni magunkat a gyakorlatba anélkül, hogy dominóként dőlnénk össze.

Van véleménye Önnek is témában? Várjuk levelét: velemenyszegedma@mediaworks.hu


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.