Szeged

Hat év nyolc hónapra ítéltek egy halálos balesetet okozó sofőrt

Hat év nyolc hónapra ítéltek egy halálos balesetet okozó sofőrt

2024. február 1., csütörtök
Hat év nyolc hónapra ítéltek egy halálos balesetet okozó sofőrt

Első fokon hat év nyolc hónap börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Járásbíróság azt a sofőrt, aki a tilos jelzésen áthajtva, a megengedettnél lényegesen gyorsabban haladva okozott halálos balesetet 2019 tavaszán a városban - tudtuk meg a Szegedi Törvényszéktől.
 

A bíróság halált okozó közúti veszélyeztetés bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat, és a szabadságvesztés mellett kilenc évre a járművezetéstől is eltiltotta.

Az ítélet szerint a vádlott 2019. április 29-én reggel fél 7-kor Újszegeden a belváros felé tartott, az útkereszteződés előtt még legfeljebb 55 km/h sebességgel haladt. Amikor a jelzőlámpa pirosra váltott, nem állt meg, hanem intenzíven gyorsítva a kereszteződésbe hajtott, a már legalább hat másodperce tilos jelzést mutató jelzőlámpa ellenére.

A vádlott járműve 85 kilométeres óránkénti sebességgel akkor érkezett az útkereszteződésbe, amikor a haladási irányára merőleges sávokon már megindult a forgalom. A kereszteződésbe szabályosan érkező egyik jármű sofőrjének már nem volt reális esélye elkerülni a balesetet, így összeütközött vádlott kocsijával. A vádlott autója megperdült, elsodort egy a kerékpárúton szabályosan közlekedő biciklist, majd egy villanyoszlopnak ütközve állt meg.

Az ütközés következtében a kerékpáron ülő a helyszínen életét vesztette. A vétlen jármű sofőrje és utasa könnyű sérüléseket szenvedtek, a vádlott pedig súlyosan sérült.

A bíróság ítélete nem jogerős, az ügyészség három munkanapot tartott fenn az esetleges fellebbezés bejelentésére, míg a vádlott és védője a kiszabott büntetés enyhítése, illetve a bűncselekmény minősítésének megváltoztatása érdekében fellebbezést jelentett be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.