Szeged

Bérünk nagyobb arányát költjük bérleti díjra, mint a békéscsabaiak

Bérünk nagyobb arányát költjük bérleti díjra, mint a békéscsabaiak

Ebben Kecskeméttel vagyunk egy szinten

2024. február 26., hétfő
Bérünk nagyobb arányát költjük bérleti díjra, mint a békéscsabaiak

Ahogy a lakáspiaci forgalmat, az albérletpiacot is befolyásolja a fizetések, ezen belül a reálbérek alakulása. A vármegyeszékhelyeknek helyet adó járásokra vonatkozó fizetési adatok és lakbérek aránya alapján nagyon komoly különbségek vannak az országban - derül ki az ingatlan.com saját adatain és a KSH kereseti statisztikáin alapuló készült friss elemzéséből, amely több mint 14 ezer kiadó lakóingatlan-hirdetés bérleti díját vette figyelembe.

Kiadó lakás hirdetés
Kiadó lakás hirdetés

 

“Ha az átlagbéreket nézzük Budapesten és a vármegyeszékhelyeken, akkor a fővárosban a legdrágábbak a kiadó lakások az átlagfizetésekhez képest. Egy-egy adott járás, város, kerület béradatainál viszont figyelembe kell venni, hogy bár a bérlők egyre nagyobb arányban jelentik be magukat az adott címre, ezt nem teszi meg mindenki, így utóbbiak fizetési adatai nem vagy nem feltétlenül jelennek meg a helyi kereseti adatokban - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

 

Vidéki fizetésből is könnyebb vidéken boldogulni

Az adatokat ismertetve közölte: “Budapesten tavaly 697 ezer forint volt a bruttó átlagbér, ehhez képest február közepén 250 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, ami 36 százalékos arányt jelent.” Valamivel alacsonyabb, de nagyságrendileg hasonló, 33-33 százalékos az arány Debrecenben és Székesfehérváron. Előbbi városban a 200 ezer forintos bérleti díj mellé 599 ezer forintos járási átlagfizetés tartozik. Fejér vármegye székhelyére pedig 205 ezer forintos lakbér, valamint 620 ezer forintos bruttó jellemző. 

Veszprémben, Győrben és Pécsen kedvezőbb az arány, a 150-180 ezer forintos bérleti díj az adott járás 581-694 ezer forintos bruttó átlagbérének egyaránt 26 százalékából kijön. Szolnokon, Szekszárdon és a nagy egyetemvárosok közé tartozó Miskolcon a legolcsóbbak az albérletek ebben az összevetésben, 18-20 százalékos az arány. Mivel a 100-120 ezer forintos bérleti díjat 539-553 ezres bruttóból lehet finanszírozni. 

Szegeden és Kecskeméten egyaránt a bruttó fizetések 24 százaléka volt a lakhatás, míg Békéscsabán ez 17 százalék.

Városunkban, illetve Kecskeméten egyaránt 140 ezer volt az átlag bérleti díj idén februárban, míg Békéscsabán csupán 90 ezer forint, amellyel utóbbi az ország legolcsóbb megélhetési költségeit mutatja fel, nem csak összegszerűen, hanem fizetési arányokban is.

2023-as bruttó átlagfizetések:

  • Szeged: 587 ezer forint
  • Kecskemét: 579 ezer forint
  • Békéscsaba: 515 ezer forint

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.