Szeged

Az év utolsó negyedévében emelkedett a munkakeresők száma a vármegyében

Az év utolsó negyedévében emelkedett a munkakeresők száma a vármegyében

A leglátogatottabb állásportál adatai szerint az egészségügyi, gyógyszeripari pozíciók a legnépszerűbbek

Márton Andrea
2024. február 12., hétfő
Az év utolsó negyedévében emelkedett a munkakeresők száma a vármegyében

2023 végén is tartott még az év során tapasztalt élénk munkavállalói aktivitás Magyarországon. Az utolsó negyedévben 20,9%-kal több pályázat érkezett a meghirdetett állásokra, mint az előző év azonos időszakában. Az ország két vármegyéjét leszámítva mindenhol nőtt a jelentkezők száma, a legnagyobb arányban Tolna, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest vármegyében – derült ki a Profession.hu legújabb negyedéves jelentéséből.

Magyarország leglátogatottabb állásportálján a vizsgált három hónap alatt 20,9%-kal több munkavállalói jelentkezés volt, mint az előző év azonos időszakában. Az ország egész területén jellemző volt a megemelkedett munkavállalói aktivitás, kivéve Nógrád (-22,9%) és Bács-Kiskun (-10,2%) vármegyéket, ahol elmaradt a jelentkezések száma a tavalyitól. A legnagyobb növekedés Tolna (60,1%), Szabolcs-Szatmár-Bereg (47,1%), Pest (45%), valamint Békés (43,4%) vármegyékben volt.

A beérkezett pályázatok száma a legnagyobb mértékben az IT üzemeltetés és telekommunikáció (61,9%), a vendéglátás, hotel, idegenforgalom (51,4%) és az IT programozás, fejlesztés (49,9%) kategóriákban meghirdetett állásoknál nőtt az előző év utolsó három hónapjához képest, a legalacsonyabb emelkedés pedig az értékesítés és kereskedelem (10,4%) területén volt. Csökkenés mindössze a jogi és a banki kategóriákban történt.

A jelenlegi helyzet komoly potenciált jelent azoknak a vállalatoknak, amelyek az idei évre némi optimizmussal tekintenek és tudatosan, hosszú távon gondolkodnak. Akár személyi állomány bővítésről, akár pótlásról legyen szó, a jelenlegi fokozott álláskeresői aktivitást érdemes kihasználni a hosszú távú építkezés érdekében: a széles kínálatnak köszönhetően ugyanis most könnyebben és gyorsabban megszerezhetik a nekik szükséges munkaerőt, mindez az álláspiaci kínálat növekedésével párhuzamosan lényegesen nehezebb feladat lesz

 – mondta Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója.

Csongrád-Csanád vármegyei álláshirdetési számok

Jelentkezésszám vármegyénkben 2023 utolsó negyedévében 16,01%-kal nőtt a portálon keresztül, mint 2022 azonos időszakában. Jelentősen emelkedett a beadott pályázatok száma az egészségügy, gyógyszeripar területén meghirdetett állásoknál (356,1%), de az üzleti támogató központok pozíciói is sok jelentkezőt vonzottak (293,94%-kal többet, mint 2022 utolsó negyedévében). Csökkenés tapasztaltak az adminisztráció, asszisztens és irodai munka (-7,56%), ügyfélszolgálat és vevőszolgálat (-14,38%), jog és jogi tanácsadás (-25,4%), gyártás és termelés (-34,2%), valamint vendéglátás, hotel, idegenforgalom (-58,33%) esetében

Csongrád-Csanád vármegyében 2023 utolsó negyedévében 6,93%-kal kevesebb betöltésre váró állást hirdettek meg , mint 2022 azonos időszakában.

 A legjelentősebb csökkenés a marketing, média, PR kategóriában történt, amelyben 42,86%-kal kevesebb álláshirdetést aktiváltak 2023 utolsó három hónapjában 2022 azonos időszakához képest.

 Az adminisztráció, asszisztens és irodai munka (-42,11%), a pénzügy, könyvelés (-38,46%), az üzleti támogató központok (-33,33%), valamint a mérnök (-28,3%) területeken szintén kevesebb állást hirdettek meg. Ezzel szemben nőtt a feladott álláshirdetések száma a szakmunka (10,68%), az építőipar, ingatlan (12,5%), a mezőgazdaság, környezet (14,29%), a szállítás, beszerzés és logisztika (30,77%) és arányait tekintve leginkább az egészségügy, gyógyszeripar kategóriákban (55,56%).

A szegedi vállalatok 5,8%-kal kevesebb álláshirdetést adtak fel a Profession.hu-n 2023 utolsó negyedévében, mint 2022 azonos időszakában. Fontos kiemelni, hogy az elemzésben a szegedi székhelyű cégek hirdetései szerepelnek, ami nem jelenti azt, hogy a meghirdetett állás szegedi lokációjú munkavégzéssel jár. 

A legtöbb állást a szakmunka kategóriában adták fel 2023 utolsó három hónapjában

 – ez az egy évvel korábbihoz képest 9,62% százalékos növekedést jelent. A második legnagyobb munkaerőigényű kategória a fizikai, segéd és betanított munka volt a szegedi székhelyű cégek körében (itt 10%-kal több állást hirdettek meg a vizsgált időszakban az előző évhez képest); ezt pedig a mérnöki területen meghirdetett állások száma követte.

Ezzel párhuzamosan a munkavállalók jelentkezései 5,89%-kal gyarapodtak a vizsgált időszakban az egy évvel korábbi adatokhoz képest, a legnagyobb növekedés a bank, biztosítás és bróker, valamint a HR és munkaügy kategóriákban történt. 2022 utolsó negyedévéhez hasonlóan 2023-ban is a legtöbb jelentkezés a leginkább munkaerőt igénylő két kategória – a szakmunka és a fizikai, segéd, betanított munka – kategóriákban történt, míg a harmadik legtöbb pályázat az értékesítés és kereskedelem álláslehetőségeire érkezett (ez esetben 82,59%-kal nőtt a jelentkezések száma év-év alapon); de hasonlóan nagy arányban jelentkeztek adminisztrációs, asszisztensi és irodai pozíciókra is.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.