Szeged

A zene értékességét hangoztatták Szegeden

A zene értékességét hangoztatták Szegeden

2024. február 6., kedd
A zene értékességét hangoztatták Szegeden

A világhírnévnek örvendő népzenei csapat, a Muzsikás Együttes hétfőn érkezett Szegedre, ahol öt tanórát tartottak.

Fotó: Gémes Sándor

 

A népzenészek bemutatták a gyerekeknek hangszereiket és az élő muzsika varázsát - írja a Délmagyar.


A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Muzsikás együttes évek óta járja az országot a MOL – Új Európa Alapítvány támogatásával. Útjaiknak célja, hogy rendhagyó énekórákat tartanak általános és középiskolákban. Szegeden három általános iskolában öt tanórát tartottak.

 Ezek a szponzorációnak köszönhetően nem kerülnek pénzbe az intézményeknek.

A napot a Tabán Általános Iskolában kezdték, ahol előbb a felsősöknek, majd az alsósoknak tartottak foglalkozást a tornateremben.

Másfél évtizede határoztuk el, hogy ha már az énekórák számát drasztikusan lecsökkentették, bejárjuk az iskolákat, hogy legalább ilyen módon zenei élményhez juttathassuk a gyerekeket. Több százezer gyermekhez jutottunk már el, megyünk mindenhova, ahova hívnak bennünket. Előadásainkat pedig minden esetben a közönséghez igazítjuk, hiszen fontos, hogy élményszerű legyen és később is emlékezzenek rá. Azt valljuk, hogy a zenének akkor van értelme, ha a hallgatóság is részese, az élő zenében a közönségnek is ott van a lelke

 – beszélt a program hitvallásáról lapunknak Hamar Dániel. Hozzátette, idén 70 órát vállaltak, és nagyon örülnének, ha ehhez a mozgalomhoz több más zenekar is csatlakozna. 

Öt év alatt teljesen meg tudnánk változtatni a fiatalok zenéhez való viszonyát 

– fogalmazott.

A Bonifert Domonkos Általános Iskolában és a Dózsa György Általános Iskolában is tartott még hasonló rendhagyó órákat az együttes. Mintegy 1500 fiatalhoz juttatták el egyetlen nap alatt Szegeden a zene és a hangszerek értékességének üzenetét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.