Szeged

Újra kínai tematikájú kiállítások láthatók a Móra-múzeumban

Újra kínai tematikájú kiállítások láthatók a Móra-múzeumban

Márton Andrea
2024. január 25., csütörtök
Újra kínai tematikájú kiállítások láthatók a Móra-múzeumban

A téli szünetet követően szombattól ismét kínai tematikájú kiállítások lesznek láthatóak a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.

 

A csaknem 62 ezer látogatót vonzó, az Han-dinasztia korát felidéző ókori Kína-kiállítás január 7-én bezárta kapuit, azonban a tárlat egyik egysége, az agyagkatonákat bemutató kiállítási rész még Szegeden marad. Az anyag- és mérethű katonaszobrok egészen tavaszig láthatóak lesznek a múzeumban, így lehetősége van azoknak is megnézni a különleges tárgyakat, akik tavaly nem jutottak el a kiállításra.

Nem az agyagkatonák lesznek azonban az egyetlen kínai témájú tárgyak a Móra-múzeumban: 

szombattól látható a Csen Lukács - A kínai keresztény festészet iskolateremtője című tárlat.

Csen Jüandu kínai festőművész keresztény motívumokat épített be munkáiba, a klasszikus kínai ábrázolások közé, ezzel létrehozva egy teljesen új, egyedi festészeti iskolát. Megkeresztelkedése után Csen Lukács néven vált ismertté: a világszerte újításnak számító ábrázolásain klasszikus bibliai témákat jelenített meg.

A múzeumban összesen tíz Csen Lukács-alkotást tekinthetnek meg az érdeklődők. A kiállítás különlegessége, hogy olyan festményeket is bemutatnak, melyeket eddig eltűntnek véltek a kutatók és csak a korabeli sajtóban megjelent reprodukciójuk szerepelt egy-egy művészeti adatbázisban. Az alkotások a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány gyűjteményének részei, melyeket az Alsóvárosi Ferences Rendház és Kolostor őriz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.