Szeged

Nem mindegy hol tankolunk, mutatjuk miért

Nem mindegy hol tankolunk, mutatjuk miért

Az üzemanyagár-figyelő szerint ezen a héten szerdától ismét emelkedik a gázolaj ára.

Márton Andrea
2024. január 16., kedd
Nem mindegy hol tankolunk, mutatjuk miért

Folytatódik a drágulás a hazai üzemanyagpiacon – derül ki a Holtankoljak.hu adatközléséből.

 

Az üzemanyagár-figyelő szerint ezen a héten szerdától ismét emelkedik a gázolaj ára. A mai 21 forintos jövedéki adóemelést követően a hét közepétől további áremelés várható a magyar töltőállomásokon. A bejelentés szerint a gázolaj fog drágulni, miután annak nagykereskedelmi árát bruttó 3 forinttal emelik. A benzin ára ellenben nem fog változni.

 

Szerdától az alábbi literenkénti árakkal kell számolni:

  • 95-ös benzin – 578 Ft/liter
  • gázolaj – 609 Ft/liter

 

Ezek az átlagárak, egyes kutak akár 10-20 forinttal is eltérhetnek. Az autópályaszakon ennél is nagyobb árértékkel kell számolni. Mindenképpen érzékelhető tétel, hiszen egy átlagos, 50 literes tankolás ezzel 1500-2000 forinttal kerül többe a töltőállomásokon.


Magyarországon körülbelül kétezer benzinkút működik, ennek nagyjából a felét valamelyik nagy hálozat (Mol, OMW, Shell, Orlen) üzemelteti. A másik része pedig a kiskutasok között oszlik meg, akik jellemzően néhány kutat működtetnek. 

Segítő mankót tud adni számunkra a Holtankoljak.hu üzemanyag kereső funkciója, amely az adott tartózkodási hely szerinti, legfeljebb 50 kilométeres körzetben az összes fellelhető töltőállomást és az aktuális árat feltünteti.

 

Miért drágul tovább az üzemanyagára hazánkban?


Egyrészt a magyar üzemanyagpiac éppen ma jutott túl egy kétkörös, összességében 41 forintos kötelező üzemanyagár-emelésen, amit a jövedéki adó növelése és uniós szintre való feltornászása generált. Az egyik fő tehát ez volt az árváltozásnak. Erre azonban még nem volt példa. A Holtankoljak.hu vasárnapi előrejelzésében arról írt, hogy bár a múlt héten komoly kilengéseket lehetett tapasztani a Brent típusú olaj árának alakulásában, vasárnap 78 dolláron zárt a jegyzés. A forint árfolyama is kiegyensúlyozottnak tűnik a dollárral szemben és tartotta a 346 forintos szinten.

 

Melyik benzinkút a legolcsóbb Szegeden?


 

 


 

Szegeden és ötven kilométeres környéken a benzin esetében Mobil Petrol még a kiskutaknál is olcsóbb és Kiskunmajsán 555,9 forintos árat kalkulált ki. Az Auchan ezúttal is az 566 forintos árazással rukkolt ki Szegeden. Az Orlen Hódmezővásárhelyen 574 forintért árulja a 95-ös benzint, ami már csak 4 forinttal kedvezőbb az országos átlagártól. A térségben a gázolajat is a Mobil Petrol árulja a legolcsóbban, 584,9 forintért szintén Kiskunmajsán. Ezt az árszintet csak a jászszentlászlói kiskút tudja megközelíteni a maga 589 forintos árával. Az Auchan a szokásos 595 forintos árazásával állt elő Szegeden.

Van véleménye Önnek is témában? Várjuk levelét: velemenyszegedma@mediaworks.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.