Szeged

BUÉK Szeged: Alpári hangnem a városi propagandalapban

BUÉK Szeged: Alpári hangnem a városi propagandalapban

Ennél mélyebbre nehezen süllyedhet az önkormányzati média.

Kibédi Péter
2024. január 4., csütörtök
BUÉK Szeged: Alpári hangnem a városi propagandalapban

Kocsmai stílusban kommunikálnak.

A stílus maga az ember

 

Azt eddig is tudtuk, hogy a Botka László által kézivezérelt, közpénzen eltartott városi önkormányzati propagandamédia nem csak feszegeti, de többször túllépi jó ízlés határait, megszegi az újságírás írt és Íratlan szabályait. Ennek egyik élenjárója a lap főszerkesztője, Szakács László, aki hol sértett kisemberként, hol Botka László élkatonájaként védi a mundért. Teszi mindezt úgy, hogy olykor valakinek a nevét forgatja ki, vagy éppen dacosan jelzőket „aggat” a nem kedvelt személy neve mellé, és természetesen a baloldalon bevett szokásként használt álhírek gyártása, a tények mellőzés, vagy kiforgatása sem hiányzik az eszköztárából.

Úgy tűnik, hogy az új évben mindezt tetézni is tudja, alpárisággal.

A Szegeder portál főszerkesztője, Szűcs Dániel írt egy korrekt hangvételű levelet Szakács Lászlónak, amiben arról érdeklődött, hogy a BYD beruházással kapcsolatban a város propagandalapja miért csak pozitív hangvételű cikkeket ír, illetve a jövőben terveznek-e kritikai észrevételeket is megfogalmazni a történelmi beruházással kapcsolatban. A propagandalapban közzétett levél tartalmának, a feltett kérdésnek az elemzését most mellőzzük, mert a főszerkesztői válasz mindent visz. 

Mutatjuk:

 



Mindez az értékeire, elsősorban a lojalitására, elfogadására büszke, ezeket fennen hangoztató város oldalán így leírva. A lap kiadója egy önkormányzati cég, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft., a weboldal pedig már a neve miatt is nehezen tagadhatja a városvezetéshez való hűségét. Mindezek alapján, még akkor is, ha véleménycikk mögé bújtatva is, de egy főszerkesztői gondolatnak vaskosabb súlya van. Választás évében ez hatványozottan igaz.

 

A kocsmai stílus jól mutatja, hogy a város vezetése, a polgármester milyen stílusban kezeli a vele szemben állók véleményét. Legyen az egy kulturált, de kritikus hangot megütő főszerkesztő, egy ellenzékben dolgozó képviselő, vagy éppen egy nem tetszését kifejező szegedi megjegyzése.


 


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.