Szeged

Ki fizeti meg Botka bőkezű osztogatását?

Ki fizeti meg Botka bőkezű osztogatását?

Pénztelenségre panaszkodik a polgármester, mégis bőkezűen osztogat. Miből?

Kibédi Péter
2024. január 30., kedd
Ki fizeti meg Botka bőkezű osztogatását?

Botka László szerint a kormány gazdaságilag nehéz helyzetben hozta Szegedet, most mégis bőkezűen osztogat. Nem hiába, mivel jön a kampány.

Nagy osztogatásba kezdett a polgármester (Fotó: Délmagyarország)

 

Jól érezhetó, hogy közeleg a választási kampány, a baloldalon a hangzatos jelmondatokon túl, elindult a bőkezű osztogatás.

Nincs ez másképp Szegeden sem.

Amikor tavaly Gyurcsány Ferenc engedélyezte, majd tulajdonképpen bejelentette, hogy Szegeden Botka László lesz a baloldal polgármester jelöltje, már lehetett sejteni, hogy a DK által képviselt retorika még erősebb szerepet kap a város irányításában. A polgármesternek és a hozzá, a pozíciójukat a hűségükkel megfizető képviselőknek korábban sem kellett a szomszédba menni, ha a kormányt kellett ócsárolni, de erre is sikerült rátenni még egy lapáttal. 

Napi rendszerességgel szajkózzák a gyurcsányista jelmondatokat, és a DK narratíváját.

A baloldalon bevett szokás, hogy a többnyire alaptalan, uszító és riadalmat keltő narratívák mellett a választási kampány közeledtével bőkezű osztogatásba kezdenek. Szegeden Botka László a múlt hét végén „rendkívüli bejelentéssel” lepte meg a szegedieket. A Közéleti kávéház vendégeként több, a szegedieknek kedvező intézkedést sorolt fel. Ez rendjén is van, de érdemes egy kicsit a dolgok mögé nézni.

Botka László tizennegyedik éve mantrázza, hogy a kormány tönkreteszi Szegedet. Az utóbbi években a ritka közszerepléseinek mindegyikén hangoztatja, hogy a kormány elveszi a város pénzét, emiatt veszélyben a város működése. Hogy ennek érvényt szerezzen, 

olyan intézkedéseket hozott, ami más, szintén nagyon baloldali városokban is ritka. 

Például radikálisan emelték a tömegközlekedés díját, emelték a parkolási díjat, visszafogták a kultúra, elsősorban a zászlóshajónak számító Szabadtéri fejlődését. 

Persze mindenre jött a magyarázat: a kormány elvonja a pénzt Szegedtől, nem ad semmire támogatást.

A polgármester szerint forráshiányos város most mégis olyan osztogatásba kezdett, hogy azon a legvérmesebb Botka hívők is meglepődtek - legalábbis ez tűnik ki a közösségi oldalára írt kommentekből. Újszülöttektől az idősekig minden korosztály, és minden társadalmi réteg pénzt kap. Botka László bőkezűségét akár ünnepelhetnénk is. Ugyanakkor az osztogatás fontos kérdést vet fel.

A polgármester úton, útfélen hangoztatja, hogy gazdaságilag milyen nehéz helyzetben van a város, de akkor mégis miből osztogat és ki fizeti ki a bőkezűséget?

Amennyiben Botka László igazat mond és kevés pénze van Szegednek akkor mindezt a választók fizetik majd meg utólag, amikor a kampány után már nem kell osztogatni. 

Ha pedig mégis van pénz a kasszában, az annak köszönhető, hogy a kormány mégsem olyan szűkmarkú, mint ahogy azt a polgármester hirdeti. Azaz például a milliárdos kormányzati támogatások teszik lehetővé Botka László bőkezűséget a kampányban.

Persze arról se feledkezzünk meg, hogy Botkának még egy nagyon fontos oka van az osztogatásra. Az utóbbi öt évben a felújításokon kívül semmi komolyabb fejlesztést nem tud felmutatni majd a kampányban. Ami épült az kormányzati forrásból épült. 

Természetesen jó baloldaliként mindezt két dologgal próbálja elfedni: osztogatással és a kormány gyalázásával. Pont ahogy azt Gyurcsány Ferenc elvárja tőle.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.