Szeged

Erősen érdeklődnek a szegedi ELI-ALPS eredményei iránt a CERN svájci központjában

Erősen érdeklődnek a szegedi ELI-ALPS eredményei iránt a CERN svájci központjában

A világon egyedülálló eredményeket sikerült elérni

2024. január 25., csütörtök
Erősen érdeklődnek a szegedi ELI-ALPS eredményei iránt a CERN svájci központjában

Svájci megbeszéléseim kiemelt célja volt, hogy újabb lépéseket tegyünk a hazai felsőoktatás, tudományos kutatás és innováció nemzetköziesítése felé - mondta Csák János, kulturális és innovációs miniszter.

 

 

Csák János kedden és szerdán delegáció élén tárgyalt Svájcban, többek között az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) genfi központjában. Megjegyezte, a CERN körül minden egyes kutatási eredményt szinte azonnal igyekeznek valamilyen, a társadalom szempontjából hasznosítható célra alkalmazni.

Magyarországon a Szegedi Tudományegyetemmel szorosan együttműködő ELI Nemzeti Laboratóriumban olyan kutatások folynak, részben Gérard Mourou inspirációjára, amelyek szervesen illeszkednek a jövő energiája kérdéséhez. A neutron előállításában a szegedi ELI-központban a világon egyedülálló eredményeket sikerült elérni. Rendelkezésünkre áll egy olyan technológia tudósainkkal és kutatóinkkal, amely iránt a svájci partnerek erősen érdeklődnek.

Csák János hozzáfűzte: a felek három hónapon belül pontos kutatási és együttműködési tervet dolgoznak ki, amiben Szabó Gábor, a Nemzetközi Lézerközpont (ELI-Alps) vezetője komoly szerepet játszik.

"Találkozónkon áttekintettük az általa vitt sokrétű kutatási programot. Látássérült emberek esetében sikerült elérniük, hogy tárgyakat homályosan már képesek látni. A professzorral arról beszéltünk, miként tudnánk még szorosabbá tenni együttműködésüket magyar kutatókkal, illetve hogyan lehetne ezt felhasználni a magyar kutatási hálózatban, a HUN-REN-ben, valamint a hazai felsőoktatásban" - mondta Csák János.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.