Szeged

A doni hősökre emlékeztek a Rákóczi Téren

A doni hősökre emlékeztek a Rákóczi Téren

A világháborúban, a vármegyei elesettek majdnem fele a Don-kanyarban nyugszik

Kovács György
2024. január 12., péntek
A doni hősökre emlékeztek a Rákóczi Téren

A Don-kanyar áldozatai előtt tisztelegve szervezett megemlékezést Szegeden a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal.

Salgó László Péter főispán mond beszédet a doni harcosok emlékére állított szobor mellett. Fotó: Kovács György/Szeged Ma

 

A kormányhivatal előtti, a doni harcosok emlékére állított szobornál tartották a megemlékezést, ahol Salgó László Péter, a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal főispánja a magyar történelem egyik legsúlyosabb, legnagyobb emberáldozatot követelő tragédiájáról beszélt, a doni áttörésről. 

Emlékeztetett, a dermesztő hidegben kibontakozó harcokban a hiányos felszerelésű magyar honvédek a hősies küzdelem ellenére is óriási veszteségeket szenvedtek el, több mint százezer magyar katona sebesült meg, vesztette életét vagy került hadifogságba. Felhívta a figyelmet:

A második világháborúban csaknem húszezer vármegyei lakos vesztette életét, az áldozatok majdnem fele a Don-kanyarban esett el.

 

Emlékeztetni kell honfitársainkat a hősökre

„A doni katasztrófa a magyar hadtörténet legnagyobb veresége, idegen földön, idegen érdekekért. Azonban ezek a katonák mégis saját hazájukért annak megmaradásáért adták életüket" - nyilatkozta lapunknak Tápai Péter, a szegedi Fidesz frakcióvezetője. Hozzátette, gondoljunk a korábban visszaszerzett területekre melynek elveszítése újra napirendre kerülhetett volna ha nem veszünk rész a szövetségesek harcában.

„Ezek az emberek ma forognak a sírjukban azon európai politika okán, amely más kultúrák importálása lévén kívánják eladni hazánkat! Nekünk konzervatív képviselőknek ezért fontos minden alkalmat kihasználni, hogy emlékeztessük honfitársainkat kik miért harcoltak értünk, hazánkért, hogy itt élhessünk!"

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.