Szeged

Választási földrajzból is megbukott a szegedi városvezetés

Választási földrajzból is megbukott a szegedi városvezetés

Olyan demokratikusak és igazságosak lettk a szegedi választókörzetek átrajzolása, mint Botka városvezetése

Kibédi Péter
2023. december 5., kedd
Választási földrajzból is megbukott a szegedi városvezetés

Átrajzolt körzetek, van ahol a bosszú jegyében.

A térképészet sem az erőssége a szegedi városvezetésnek (Fotó: SzegedMA)


A közpénzből eltartott szegedi önkormányzati média nem győzte hangsúlyozni, hogy Szeged ismét bizonyított és ennél demokratikusabb város nincs a világon. 

Az igazságos jelzőt használták a polgármester közelében az újrarajzolt körzetekre, de ez a jelző annyira illik rá, mint nagyon sok fontos ügyre a torony alatt. Semennyire.

Kevesebben szavaznak

 

Szegeden közel négyezerrel kevesebb szavazót regisztráltak a tavalyi népszámláláson, ami jól mutatja a város megtartó erejét. Az iskolák elvégzése után sem középfokú, sem felsőfokú végzettséggel nem halmozzák el munkaajánlatokkal a fiatalokat, így azok inkább elmennek a városból. Szeged hibás gazdaságpolitikáját a kormány korrigálja majd, néhány hete a Parlamentben beszélt arról Orbán Viktor:

"A további beruházásokat a terveink szerint Magyarország déli részére szeretnénk irányítani, mert az új megosztottság területfejlesztés szempontjából, Magyarországnak többé nem a kelet-nyugat, hanem az észak és a dél”- jelentette ki a miniszterelnök. Ez sokak szerint egy nagy autógyár érkezését is jelentheti Szegedre.

Ez esélyt kínál arra, hogy ne tűnjön el több szavazó Szegedről, sőt, inkább többen legyenek.

Van véleménye Önnek is témában? Várjuk levelét: velemenyszegedma@mediaworks.hu

 

Dorozsma és Szentmihály „összenőtt”

 

A választási törvény értelmében a körzeteket területileg egybefüggőn kell kijelölni, nyilván a földrajzi adottságokat figyelembe véve. Ennek rögtön az elején nem sikerült megfelelnie az önkormányzatnak.

Eddig két körzet volt Kiskundorozsmán, ez most sem változik, ugyanakkor az utóbbi hetekben botrányos kijelentéseiről is ismertté vált Fodor Antal kapott egy szeletet Ruzsa Roland körzetéből, akinek egy szeletet adtak Szentmihálytelekből. 

Papíron ugyan szomszédos a két településrész, de aki ránéz a térképre, az láthatja, hogy ez bizony csak papíron van így. Két, gyakorlatilag külön településként működő városrészt kell összhangban képviselnie a választás után nyertes képviselőnek. 

Tegyük hozzá, a 2-es körzet is viszonylag érdekesen összerajzolt, ott sokkal közelebb lett volna az igazsághoz, ha nem hozzácsapnak, hanem elvesznek a dorozsmai részéből.

 

A Belváros elveszítette önálló képviseletét

 

A legrosszabbul egyértelműen a belvárosiak jártak. A jelenleg baloldali összefogás színeiben képviselő Hekáné Szondi Ildikót nagy valószínűséggel „érdemei busás elismerése” mellett nyugdíjazzák a közgyűlésből. A körzetét pedig „eltüntették”, nagy része a DK-s Binszki József vezette 10-es körzethez került, az egykori 10-es felét pedig átcsatolták a régi 14-es és 16-os választókerületekhez, ami az új 13-as és 15-ös. Azaz a szocialista Tóth Károly és a momentumos Nagy Sándor területéhez.

Itt egyértelműen nyomon lehet követni Botka László politikáját. Alázatosan meghajol a támogató szervezetek prominensei előtt, két alpolgármestere „prémium földet” kapott, ha megválasztják őket, akkor cserében várhatóan kontroll és szó nélküli támogatás jár a polgármesternek.

A belváros ugyan nem olyan, mint Kiskundorozsma, vagy Szentmihály, azaz nem él külön életet a várostól. De éppen azért, mert az egész város, sőt az ideérkező turisták is fő csomópontként használják, külön képviselőt érdemelnének az itt élők. 

Ügyes-bajos dolgukkal most majd négyfelé rohangálhat az utca egyik és másik oldala.

 

Újszegeden ítéletet hozott az önkormányzat

 

Jelentősen átrendeződött Újszeged is, ahol a momentumos Mihálik Edvin 18-as körzetét átnevezték 17-es körzetre és több mint kétszeresére növelték. A régi 19-es, jelenlegi 18-as Joób Márton vezette választókerület volt az elszenvedője mindennek. Emlékezhetünk, hogy a csalással vádolt önkormányzati képviselő pillanatok alatt kegyvesztett lett Botka Lászlónál. Kapcsolatuk megváltozott, rendszeresen szembe kerülnek a közgyűlésen.

Joób Márton a jogerős ítéletre vár, az ügy bonyolultsága miatt várhatóan a választásig nem születik jogerős ítélet, így nem lesz akadálya, hogy induljon a választáson a jelenlegi képviselő.

 Népszerűsége minden ellenére töretlen, így joggal tart attól Botka László, hogy indulása esetén viszi az elhelyezkedése miatt fontos körzetet.

Maradt helyette Mihálik Edvin, aki néha elugrik Szegedre, egy-egy mosolygós szelfivel és sikerkommunikációval sikerül elhitetni, hogy Budapestről is vezethető egy szegedi körzet. A temérdek gondot, problémát azonban nem azt mutatja körzetéből, igaz 

egybehangzó városházi információk szerint egyszer sem biztos, hogy ő indul majd a körzetben, meglehet végleg a fővárosba költözik, ahol már csak pártjának dolgaival kell foglalkoznia.

Van véleménye Önnek is témában? Várjuk levelét: velemenyszegedma@mediaworks.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.