Szeged

Újévi köszöntő

Újévi köszöntő

Haág Zalán
Szerző: Haág Zalán
2024. január 1., hétfő
Újévi köszöntő

2023, 2024: Szeged helye a nap alatt

 


 

A nemzetközi folyamatok hatásai

A 2023-as év nem volt könnyű esztendő. Az orosz-ukrán háború több szempontból (kárpataljai magyarság, Ukrajnából érkező menekültek, az energiaellátás biztonsága, a szankciós politika gazdasági hatásai, Ukrajna EU- és NATO-tagságanak kérdése) olyan kihívások elé állították hazánkat, a magyar kormányt és a szegedi csalaládokat is, amire hosszú évtizedek óta nem volt példa. Az Izraelt ért terrortámadás, a civilek halála a háború során, az észak- és nyugat-európai terrorcselekmenyek, a baloldal és a - Szeged határait is folyamatosan ostromló - bevándorlók részéről tapasztalható tömeges antiszemita és antikrisztiánus megnyilvánulások olyan rémképet vetítenek elénk, amelyet mi, kereszténydemokraták (és a magyarok többsége is) szeretne elkerülni. A nemzeti konzultáció sikere komoly üzenet lehet Brüsszelnek. A júniusi, sorsdöntő európai parlamenti választás alkalmával pedig olyan képviselőket kell választanunk, akik a nemzeti szuverenitást és a magyar érdekeket képviselik majd, és nem az európai uniós pénzek visszatartását, nem Magyarország megbélyegzését, nem az illegális bevándorlás támogatását, nem a migránsok kötelező kvóta szerinti elosztását és nem a gyermekeket fenyegető lmbtq-propagandát.

Ami 2024-et illeti, vannak bizakodásra okot adó körülmények.

A magyar gazdaság EU-s források nélkül is bizonyította életképességét, az uniós pénzekkel pedig egy újabb fejlődési pálya körvonalai is megmutatkoznak. A nemzetközi politikában a nemzeti szuverenista erők megerősödése az EP-választáson, a magyar uniós soros elnökség 2024 második félévében és egy esetleges republikánus győzelem a novemberi amerikai elnökválasztáson teljesen új lehetőségeket teremtenének a magyar nemzet számára.

 

2023 a jó hírek éve volt, 2024 pedig a korszakváltas esztendeje lehet Szegeden

A 2023-as év kivetelesen jó hírekkel örvendeztette meg a szegedieket. Olyan tudományos és gazdasági eredményekkel,  amilyenekre száz esztendőben csak egyszer van példa.

A magyar kormány sikeres politikája városunkban is hosszú ideje érezteti hatását. Az 1920-as, 30-as évek óta nem érkezett Szegedre annyi fejlesztési forrás és beruházás - kormányzati támogatással vagy kormányzati finanszírozásban -, mint az Orbán-kormány idején.

A sors különös adománya, hogy az említett, egy évszázada megvalósult, hatalmas fejlődést hozó korszak után Szegeden ismét Nobel-díjas tudóst ünnepelhettünk egyetemünk egykori diákja, jelenlegi kutatóprofesszora, Karikó Katalin személyében. Magyarország legjobb egyetemén, mely a modellváltás óta egyre előkelőbb helyet foglal el a nemzetközi tudományos rangsorokban, komoly figyelmet irányítva Szeged városára is.

A tudományos szenzációt hozó Nobel-díj után egy korábban elképzelhetetlen távlatokat nyitni képes bejelentéssel zárult az óév: a világ legnagyobb elektromosautó-gyártója, a BYD Szegeden építi fel első európai autógyárát, mely a magyar gazdasagtörténet talán legnagyobb beruházása lesz. És igen, mindez itt, Szegeden valósulhat meg, köszönhetően elsősorban Magyarország kormányának, Szijjártó Péter miniszter úrnak, Mihálffy Béla képviselő úrnak és a Szeged városi közgyűlési konszenzusnak.

Szeged kétségkívül meg fog változni. Élnie kell a most elé táruló lehetőségekkel, amelyben kulcsszerepe lesz a helyi közélet és gazdaság szereplőinek és persze a mindenkori városvezetésnek.

A Fidesz-KDNP-kormány álláspontja 2010 óta egyértelmű: az az elsődleges, hogy fejlődjön az ország, hogy Szeged is újra erőre kapjon, hogy a szegediek életminősége javuljon. Ezért épült 100 %-os kormányzati támogatással sportcsarnok, uszoda és klinikák az elmúlt években, ezért tett meg mindent a kormány, hogy a BYD Szegedet válassza, ezért ömlenek újabb és újabb, a gazdaságfejlesztést és a beruházás sikerét elősegítő tízmilliárdok városunkba. 

Ezért fájnak a hozzám hasonló lokálpatriótaknak az elmúlt évtized elszalasztott szegedi lehetőségei, melyek a baloldali városvezetés mulasztásai és szűklátókörűsége miatt maradtak kihasználatlanul.

Egy polgári városvezetéssel, egy Fidesz-KDNP-s közgyűlési többséggel, mely nem a kormánnyal való konfrontációból merítené politikai tőkéjét,  hanem a város érdekében történő együttműködésből, természetesen még nagyobb, soha nem látott távlatok nyílhatnának Szeged előtt. Ez az igazi tétje az önkormányzati választásnak, míg az európai parlamenti voksolás - a Fidesz-KDNP hazai győzelme és a kedvező európai folyamatok esetén - hazánk nemzeti szuverenitását erősítheti meg, ami további lehetőséget biztosít Szeged kormányzati támogatására és a város olyan mértékű fejlődésére, melyre történetében talán még sohasem volt példa.

Ennek reményében kívánok minden szegedinek békés, sikerekben gazdag, boldog új esztendőt!

Haág Zalán

a KDNP szegedi elnöke, közgyűlési frakcióvezető

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.