Szeged

Mihálffy Béla: Sok jó eredménnyel zárult a 2023-as év

Mihálffy Béla: Sok jó eredménnyel zárult a 2023-as év

Évértékelő interjú Szeged és a Homokhátság kormánypárti Országgyűlési képviselőjével

Kibédi Péter
2023. december 28., csütörtök
Mihálffy Béla: Sok jó eredménnyel zárult a 2023-as év

Szeged és a Homokhátság idei eredményeiről és a jövő év terveiről beszélgettük a kormánypárti politikussal.

"Komoly küzdelmekkel teli évünk lesz"-mondta lapunknak Mihálffy Béla (Foró: MTI)

 

- Minden tekintetben nehéz év volt, rengeteg küzdelemmel. Milyen eredménnyel és tanulsággal járt 2023?
- A 2023-as év valóban a nagy küzdelmek éve volt a háború, az infláció, a migráció és a brüsszeli szankciós politika okozta energiaválság miatt. Azonban a magyar gazdaság bebizonyította, hogy a képes a nehéz helyzettel megküzdeni. Sok jó eredménnyel zárult a 2023-as év. 

Még ebben a nehéz helyzetben is számíthattunk a kormány támogatására, ugyanis sikerült elérni, hogy a szegedi Tiszavirág Sportuszoda és a mórahalmi Móradombi uszoda is jelentős forrásokat kapjon idén, hogy nyitva tudjanak maradni az energiaválság ellenére is. 

Sikerült megakadályozni, hogy Szegeden a baloldali városvezetés - a hibás lakásrendelete miatt - az önkormányzati lakásokból kilakoltassa a szegediekért dolgozó egészségügyi dolgozókat, rendőröket és tanárokat. A Szegedi Tudományegyetemen is több 10 milliárd értékű egészségügyi fejlesztéseket adtunk át, illetve a Science Park infrastruktúra fejlesztése is megkezdődött több mint 9 milliárd forintból. Azonban a legfontosabbnak a múlt héten bejelentett kínai elektromos autógyártó, 

a BYD gigaberuházását tartom kiemelni, ami hosszú évtizedekre meghatározhatja Szeged és térségének a jövőjét.

 Történelmi jelentőségűnek mondhatom, ezt a bejelentést. A kormány részéről Szijjártó Péter miniszter úr mellett én is részt vettem az előkészítésben, ezért elmondhatom, hogy hosszú hónapok nagyon kemény munkájával, tárgyalásokkal sikerült elérnünk, hogy sok nyugat-európai várossal szemben a beruházás Szegedre jöjjön. Ez úgy gondolom hatalmas eredmény, történelmi lehetőség a városnak.

- Szeged és a Homokhátság milyen évet zárt?
- A homokhátsági önkormányzatokat is nehéz helyzetbe hozta a brüsszeli szankciós politika, azonban azt tapasztaltam, hogy jó kezekben vannak a települések. A térségben még mindig a legmeghatározóbb probléma a migráció és az arra épülő embercsempészet. Ezért a polgármesterekkel együttműködve kerestünk megoldást a problémák kezelésére. Folyamatosan tartom a kapcsolatot a civil és hivatásos rendvédelmi szervekkel, akik a határon tartóztatják fel az illegálisan átjutni akaró migráns csapatokat, vagy a már átjutottak felderítésében játszanak szerepet.

Hatalmas a nyomás ami éri a térséget. Ezért is tartottam fontosnak, hogy a tanyákon élők és a földek védelmét biztosító mezőőri szolgálatok fennmaradjanak és a kormány támogatást biztosíton az önkormányzatoknak ehhez. 

Emellett komoly problémát jelentettek az utak mentén, kereszteződésekben balesetveszélyesen vagy erdőkön, mezőkön a természetet károsítva hátrahagyott embercsempész autóroncsok helyzete is. Ebben az ügyben is komoly sikert értünk el, hogy ezek a roncsok elszállításra kerülnek, ezzel is biztonságosabbá téve a Homokhátságot.

- Milyen tervek vannak a képviselői körzetében a következő évben?
- Szegeden történelmi beruházás fog megkezdődni hamarosan, ez sok feladattal fog járni. Ez a beruházás a térségre is hatással lesz. A Homokhátságon viszont továbbra is a migrációs nyomás jelenti az egyik legnagyobb problémát így ennek kezelése, a migrációs hulladék helyzetének a megoldása és a többi autóroncs elszállítása lesz a legfontosabb feladat. Vagyis 

a Homokohátság megtisztítása a migráció okozta szeméttől.

- Két választás mellett az ország érdekeit kell védeni 2024-ben. Milyen év vár ránk?
- Úgy gondolom, hogy komoly küzdelmekkel teli évünk lesz. Az európai parlamenti választásokon minden eddiginél nagyobb a tét. Az Európai Unió az elmúlt években folyamatosan gyengült, teret vesztett a világgazdaságban, nem tudott lábra kapni az önvédelmi képesség megteremtésében, és képtelennek bizonyult arra, hogy a szomszédságában kitört konfliktusokat a saját érdekeinek megfelelően kezelje. 

A célunk az, hogy EP-választásokon megpróbáljuk Brüsszelben jelentős politikai változást elérni. Ugyanez a cél Szegeden is az önkormányzati választáson. 


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.