Szeged

Havas reggelre ébredhetünk

Havas reggelre ébredhetünk

A Homokhátságon már havazik

Kibédi Péter
2023. december 6., szerda
Havas reggelre ébredhetünk

Nagyobb havat várnak a meteorológusok éjszaka.

Zákányszéken már fehér lepel borítja az utcákat (Fotó: delmagyar.hu)

 

A Délmagyar egyik olvasója jelezte, a Homokhátságra, Zákányszékre már megérkezett a hó. Az előrejelzés szerint havas reggelre ébredhetünk.

Mediterrán ciklon csapadékzónája helyeződik át fokozatosan nyugatról keleti irányba. A nyugati, északnyugati országrészben megszűnik, keleten, északkeleten fokozatosan elkezdődik a csapadékhullás. Általában hó, de főként a Duna vonalától keletre havas eső, eső is előfordul. Az éjszakai órákban elsősorban a középső és északi országrészben lehet számítani jelentős havazásra, majd csütörtökön napközben fokozatosan gyengül a havazás, időnként havas esőbe is átválthat. 

Csütörtökön a nyugati országrészben számottevő hó már nem hullik. Holnap éjfélig az középső harmadán nagy területen alakulhat ki (a meglévővel együtt) ~5-15 cm-es vizes, tapadó hóréteg, míg a Tiszántúlon lepel-3 cm lehet a jellemzőbb friss hóvastagság. A legnagyobb mennyiségre a Dunántúl keleti részén, valamint az északi országrészben van kilátás, de a magassággal fölfelé haladva is növekszik a hóréteg vastagsága a síkvidékhez képest. A legfrissebb számítások alapján 20 cm körüli, illetve azt meghaladó friss hótakaró holnap éjfélig Somogyban néhol, a Dunántúli-középhegység északkeleti felén és a Mátra magasabb részein alakulhat ki (jellemzően 200-300 m felett.) Napközben síkvidéken a fagypont körüli, illetve jellemzően kevéssel afölötti hőmérséklet következtében a lehulló hó olvadozik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.