Szeged

Haág Zalán elmondta, mit tart az év legfontosabb szegedi ügyének

Haág Zalán elmondta, mit tart az év legfontosabb szegedi ügyének

Kovács György
2023. december 29., péntek
Haág Zalán elmondta, mit tart az év legfontosabb szegedi ügyének

Közelegve az év végéhez Haág Zalánt, a KDNP szegedi elnökét, közgyűlési frakcióvezetőjét kérdeztük a 2023-as évről, illetve arról, hogy mit vár az eljövendő évtől. 

 

 

- Szegedi politikusként hogyan tekint vissza az elmúlt évre?

- Egy meghatározó ügyet szeretnék kiemelni annak jelentősége miatt. A hivatalos bejelentés a 2023. év végére esett, de kétségkívül az év eseménye a BYD döntése arról, hogy a cég Szegeden építi fel első európai elektromosautó-gyárát. A tárgyalási, előkészítési és döntési folyamat persze hosszadalmas volt, de a kormány és Mihálffy Béla képviselő úr erőfeszítései és a Szeged városi konszenzus eredményre vezetett. Ez hatalmas lehetőséget jelent a következő évtizedekre, amivel Szeged városának is élnie kell.

- Mit vár a 2024-es évtől?

- 2024 első fele a választási kampányokról fog szólni, hiszen önkormányzati és európai parlamenti voksolás is lesz júniusban. Mindkettő tétje nagy, ennek megfelelő lesz a különböző politikai erők hozzáállasa Szegeden is.

- Mire gondol konkrétan?

- A szegedi önkormányzat is kampányüzemmódba kapcsolt: saját szájuk íze szerint módosították az önkormányzati körzetek határait, politikai alapon támadnak egy egyháziiskola-beruházást stb. De még a helyi fejlesztéseket is azon szempontok szerint tervezik, mely városrészekben van szüksége a baloldalnak plusz szavazatokra. Azon területek, ahol biztosabbnak gondolják győzelmüket, kevésbé járnak jól, a pénzt inkább oda csoportosítják, ahol bizonytalannak érzik a helyzetüket.

- A kormány és kormánypártok attitűdje ettől különbözik?

- A Fidesz-KDNP-kormány álláspontja teljesen eltérő szemléletű: az az elsődleges, hogy fejlődjön az ország, hogy Szeged is újra erőre kapjon, hogy a szegediek életminősége javuljon. Ezért épült 100 %-os kormányzati támogatással sportcsarnok, uszoda és klinikák az elmúlt években, ezért tett meg mindent a kormány, hogy a BYD Szegedet válassza, ezért ömlenek újabb és újabb, a gazdaságfejlesztést és a beruházás sikerét elősegítő tízmilliárdok városunkba.

Ezért fájnak egy magamfajta lokálpatriótának az elmúlt évtized elszalasztott szegedi lehetőségei, melyek a baloldali városvezetés mulasztásai és szűklátókörűsége miatt maradtak kihasználatlanul.

Egy polgári városvezetéssel, egy Fidesz-KDNP-s közgyűlési többséggel, mely nem a kormánnyal való konfrontációból merítené politikai tőkéjét,  hanem a város érdekében történő együttműködésből, természetesen még nagyobb, soha nem látott távlatok nyílhatnának Szeged előtt. Ez az igazi tétje az önkormányzati választásnak. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.