Szeged

A katasztrófavédelem munkatársai az ünnepek alatt is tartják a frontot

A katasztrófavédelem munkatársai az ünnepek alatt is tartják a frontot

Ők vannak ma távol a szeretteiktől, ám közel a tűzhöz

Márton Andrea
2023. december 25., hétfő
A katasztrófavédelem munkatársai az ünnepek alatt is tartják a frontot

A tűzoltóknak karácsonykor is szolgálatban kell lenniük, amíg a legtöbben pihennek és élvezik az ünnepet.

A Szegedi Hivatásos tűzoltó parancsnokságon járva, alkalmunk volt beszélni Rózsa Gábor tűzoltó hadnaggyal. Aki lapunknak elmondta, 2012 óta minden karácsonyt szolgálatban tölt. Idén karácsonykor és szilveszterkor is szolgálatban tölti az ünnepeket.

 

Megkérdezték tőle, hogy mitől különbözik egy karácsonyi szolgálat egy átlagos szolgálattól.

Rózsa Gábor kérdésre válaszolva elmondta:

Lényégeben olyan nagy változás nem történik. Itt is próbáljuk minél inkább családiasabb hangulattá varázsolni az ünnepet.

A szegedi katasztrófavédelem dolgozói az ünnepet "szeretteik helyett második családjukkal, a tűzoltócsaláddal töltik". Az ünnepi hangulat a laktanyában sem maradhat el, minden évben becsempészik a tűzoltóságra is a karácsonyt. Toronymagas fenyőfát díszítettek, és közösen készítik el a karácsonyi menüt.

Rózsa Gábor elmondása szerint a karácsonyi menüsort közösen találják ki, általában tartalmas és kiadós ételeket készítenek. A laktanyán van egy konyhájuk, ahol kényelmesen eltudják készíteni ételeiket, ünnepkor jellemzően rántott hús vagy töltött hús készül - ezt leggyakrabban egyik kollégája szokta elkészíteni, mivel ő utazik a gasztronómia világába. Hagyományos karácsonyi menü - halászlé vagy töltött káposzta nem készül, mint Gábor elmondta: túl macerás, sok időt vesz igénybe.


Kíváncsiak voltunk arra is, hogy élik meg a családtól távol a karácsonyt és ilyenkor a beosztásnál milyen szempontokat vesznek figyelembe.

Legtöbbeknek megadatik, hogy szeretteikkel, családi meghitt légkörben töltheti a karácsonyi ünnepet. 

- mondta Rózsa Gábor.

Hangsúlyozta: ehhez egy idő után az ember hozzá szokik. Akiknek nincsen családja, párja. gyermeke nehezebben vészeli át. Tapasztalata alapján sokkal könnyebben viselik azok, akinek nincs családjuk. De erre igyekeznek odafigyelni a beosztáskor. Jellemzően, már egy hónappal előtte elkezdik összegyűjteni az igényeket, igyekeznek mindenki számára a legideálisabban beosztani. Fő szempontként a családos munkatársakat helyezik előtérbe, figyelve arra, hogy amennyiben lehetséges  - szeretteikkel tölthessék az ünnepeket. De természetesen előfordul a beosztásnál, hogy nekik is dolgozniuk kell, ilyenkor igyekeznek hogy, ha karácsonykor munkabeosztásba van, szilveszterkor ne legyen.

Rózsa Gábor elmondta: idén karácsonykor és szilveszterkor is dolgozni fog.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.