Szeged

Közeleg a 15. Szegedi Képregényfesztivál

Közeleg a 15. Szegedi Képregényfesztivál

2023. november 15., szerda
Közeleg a 15. Szegedi Képregényfesztivál

Kiállítások, előadások, kerekasztal-beszélgetések, örömrajzolás, gyermekprogramok, klasszikus és legújabb kínálatukat bemutató kiadók várják azokat, akik szombaton ellátogatnak a szegedi Somogyi-könyvtárba, ahol immár tizenötödik alkalommal rendeznek képregényfesztivált - tájékoztatta Andóczi Balogh Éva, a közgyűjtemény PR-munkatársa az MTI-t.

15. Szegedi Képregényfesztivál
 

 

A fesztivál kiemelt témája a történelmi képregények világa

A téma neves szakértőit és művelőit hallgathatják meg az érdeklődők egy kerekasztal-beszélgetés keretében az egykor megtörtént események képregénypanelekben való megjelenéséről. A látogatók az előadásokon bepillanthatnak a francia történelmi képregények világába, izgalmas eszmefuttatást hallhatnak a kard szimbolikájáról mitológiában és képregényekben. A könyvtár épülete előtt pedig élőben is rácsodálkozhatnak, hogy hogyan használták az európai kardokat párbajokban, a csatamezőn vagy tornákon. Szó esik arról is, hogy lehet-e hiteles egy történelmi képregény.

 

Könyvbemutatóval és kiállítással emlékeznek meg a szervezők a magyar képregény elmúlt 150 évéről

Kertész Sándor Buborékban beszélők című - idén megjelent - könyvéről a szerzővel Bán János író, újságíró beszélget majd. A résztvevők hallhatnak még a lengyel képregények gazdag zenei világáról, valamint bemutatkozik a Szegedi Tudományegyetem rajz-művészettörténet tanszékének illusztrátorképzése is. A tavaly elindult Képregény és Mitológia sorozatban ezúttal a mesterséges személyekről lesz szó, mitológiai eredetükről, irodalmi és filmes átalakulásukról, majd a képregényekben játszott szerepükről.

A fesztivál kiemelt alkotóvendége idén - a főként fantasy és sci-fi festményeiről, borítóképeiről ismert - Szendrei Tibor grafikusművész lesz. 

Az illusztrációk, képzőművészeti alkotások mellett a 80-as évek második felétől készít képregényeket, legfrissebb művét, amely Intuíciók - Fantázia és fantasztikum címmel jelent meg, a helyszínen dedikálja is.

A fesztivál ideje alatt lehetőség lesz arra, hogy az érdeklődők baráti társasággal vagy akár egyedül is kipróbálják a Somogyi-könyvtár saját fejlesztésű, óriás, képregényes társasjátékát, vagy az óriásira kinagyított képregénypaneleket közösen kiszínezzék.

Az ismert és ismertségre pályázó képregényrajzolókat alkotás közben figyelhetik meg az érdeklődők, sőt, a vállalkozókedvűek ceruzát ragadva társulhatnak az alkotáshoz.

A fesztiválhoz kapcsolódva több tárlat is nyílik: 

A magyar képregény 150 évét bemutató kiállítás nagyobb egységekre bontva tárja a közönség elé a hazai alkotók munkáit látványos installációkon keresztül, kitérve a képregény és az animációs film kapcsolatrendszerére is.

Rőczei Györgyre, az idén elhunyt képzőművészre, a hazai underground képregény egyik ősatyjára emlékeznek majd egy exkluzív emlékkiállítás keretében, és válogatás látható az idei fesztivál tematikájához kapcsolódó képregényekből és képregényes tartalmakból, Szabó Zoltán Ádám és a könyvtár gyűjteményéből.

A Gyermekkönyvtárban Asterix 36. - Az eltűnt papirusz címmel a Móra Könyvkiadó vendégkiállítása látható. A Stefánia Fiókkönyvtár-klubban Förgeteg Gábor grafikus, író, amatőr alkotó Mesék a Kozmoszból című munkáját mutatja be egy tárlaton.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.