Szeged

Magyar Vöröskereszt: Adj vért és ments meg három életet!

Magyar Vöröskereszt: Adj vért és ments meg három életet!

Márton Andrea
2023. november 27., hétfő
Magyar Vöröskereszt: Adj vért és ments meg három életet!

November 27-én a magyar véradókat ünnepeljük. Először 1954. november 27-én adományoztak kitüntetéseket a sokszoros véradóknak. Ebből az alkalomból a Magyar Vöröskereszt 1987-ben javasolta, hogy a következő évtől kezdődően november 27-én legyen A VÉRADÓK NAPJA.

 

A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat ezen a napon tartja Véradók napi, központi ünnepségét Budapesten. Az évente megrendezett eseményen sokszoros véradók, több éve a véradásszervezésben tevékenykedők, véradóbarát munkahelyek és a véradó-mozgalom támogatói részesülnek elismerésben.

A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat felterjesztése alapján a 20 kiemelkedő véradásszámot elért véradó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adományozható Pro Vita díjat vehet át. Kiemelkedő önkéntes véradásszervezői munkáért húszan kapnak „Véradó Mozgalomért” Ezüst Emlékérem kitüntetést.

 

Kezdj el vért adni!

Véradásra hív a Magyar Vöröskereszt Csongrád-Csanád Vármegyei Szervezete, ahova a 18-65 év közötti egészséges embereket várják.

Visszaesett a véradók száma, ismét jól jön a segítség!

Újra a vártnál kevesebben adtak vért az elmúlt héten Csongrád-Csanád vármegyében. A visszaesés minden területen általánosnak volt mondható, így csaknem minden harmadik véradót nélkülöznünk kellett.

November 20-a és november 26-a között 459 egészséges véradóhős mentett életet. Terv szerint erre a hétre 630 véradóra lett volna szükség. Így az elmúlt héten a visszaesés -27 százalék volt.

Aki vért ad, vigye magával fényképes személyazonosító okmányát, lakcím- és TAJ-kártyáját!

Egy évben a nők maximum háromszor, a férfiak ötször adhatnak vért. Alkalmanként általában 4,5 dl vért vesznek le, és az egész alig 5-10 percet vesz igénybe. Olykor a levett vért nem egészben, hanem alkotóelemeiben használják fel: egyeseknek például csak vérplazmára van szüksége. Minden vércsoportú önkéntesnek örülnek, hisz ez segít, hogy mindig rendlelkezésre állhasson a kórházakban az életet jelentő vér.

A véradási helyszínekről és időpontokról ezeken az oldalakon lehet tájékozódni: www.voroskeresztcscsm.hu/veradasok-a-honapban vagy www.voroskereszt.hu/hogyan-segithetsz/veradas/veradasi-helyszinkereso

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.