Egyetem

Könnyebben elérhető az oktatás a falusi diákok számára

Könnyebben elérhető az oktatás a falusi diákok számára

2023. november 20., hétfő
Könnyebben elérhető az oktatás a falusi diákok számára

A Tanítsunk Magyarországért! program keretében a Szegedi Tudományegyetem kapta a legtöbb kisbuszt, mivel az egyetem, az egyik központi alakja a mentorprogramnak. Továbbá itt vannak legmesszebb azok a települések, amelyek a mentorálás alá tartoznak.

 

Fotó: Mediaworks / Frank Yvette

 

A Tanítsunk Magyarországért! országos program 2018-ban indult el. Sok hallgató több féléven keresztül segítette mentoráltjai pályaválasztását és élményszerzését. A program sikerét a gyerekek mellett a szülők és a pedagógusok visszajelzései is igazolják. Gellén Klára, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese nyilatkozott a programmal kapcsolatban a Délmagyarnak.

A felsőoktatási intézmények hallgatóinak bevonásával megszólítják a kistelepüléseken élő kisdiákokat, a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű kisiskolásokat. Összekapcsolva az időben egymáshoz közel álló korosztályokat próbál a program annak érdekében tenni, hogy a kisdiákok segítséget és ösztönzést kapjanak a pályaválasztáshoz és a továbbtanuláshoz.

Az SZTE hatodik féléve, 2021 óta az ország egyetemei közül az egyik legnagyobb hallgatói létszámmal vesz részt az országos programban. Ezalatt 450 mentor több mint 1200 általános iskolást mentorált a régió kistelepülésein.

A Szegedi Tudományegyetem kiemelt céljaként kezeli a régió gazdasági fejlesztését, a mentorprogram ehhez a küldetéshez kiválóan illeszkedik. Hiszen abban támogatjuk a kistelepüléseken élő diákokat, hogy szakmát szerezzenek, ezáltal közvetlenül hozzájárulunk a régió gazdasági fellendüléséhez is.

A mentorálás tanítása a minőségbiztosítást jelenti.

Két kurzus során tanulják a mentorálást a hallgatók, ami minőségbiztosítást jelent. Az első kurzuson skilleket tanítunk, például azt, hogyan kell kommunikálniuk, hogyan kell a tanulást tanítani. A második kurzus pedig a tényleges gyakorlat, maga a mentorálás.

A program nem csak a mentoráltak, de a mentorok fejlődését is segíti.

Megtanulják a felelősségvállalást, tapasztalatokat szereznek a programszervezés, a kommunikáció terén, a fejlesztés területén. Havi ösztöndíjat kapnak, fejlesztési és kulturális programokban vehetnek részt, továbblépési lehetőséget biztosítunk számukra mentor nagykövetként és senior mentorként.

A hallgatók az SZTE szinte összes karáról jelentkeznek, a képzésük során építenek a már meglévő tudásbázisra is.

A tudásmegosztás jelentős. Például a bölcsészkar Neveléstudományi Intézetét is bekapcsoltuk a programba, több iskolában kompetenciamérést, -fejlesztést tartottak szövegértés és logikai gondolkodás témákban. Bevonták a mentorokat is, és ebben az évben a programmal elnyertük a Fáy Oktatási Innovációs díjat.

Az előző héten megkapott járművek nagyban segítik a mentorprogram működését.

A hallgatók heti 4-6 órában foglalkoznak a kisdiákokkal 3-5 fős csoportokban. A távolságok jelentősek, és a hallgatók városi programokat is szervezek a mentoráltjaiknak, múzeum- és vállalatlátogatásokat, hiszen tulajdonképpen a világuk kapuit szeretnénk nagyobbra tárni. A kisbuszok óriási segítséget jelentenek ebben számunkra.

A megkapott járműveket már a héten használatba veszik. A kisbuszok a következő napokban sorra járják a vidéki településeket.

Borítókép: Mediaworks / Frank Yvette

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.