Szeged

Iskolaberuházást akadályoz a szegedi városvezetés

Iskolaberuházást akadályoz a szegedi városvezetés

2023. november 16., csütörtök
Iskolaberuházást akadályoz a szegedi városvezetés

Egy új iskolát szeretne építeni a Szeged-Csanádi Egyházmegye, Szegeden amihez az állam olyan területet biztosítana, ami jelenleg egy gondozatlan erdő. Vagyis elvileg épülhetne az új iskola, azonban egy közgyűlés elé beterjesztett előterjesztés hosszú időre ellehetetlenítené a kivitelezést. Most éppen a hat hektárnyi erdős területet féltik, holott az egyeztetések során az egyházmegye nagyobb területű új erdőt ígért a városnak- írja a Délmagyar.

 

Érdekes, és egyben botrányos információk birtokába került lapunk egy tervezett szegedi iskolaberuházással kapcsolatban. Korábban már megírtuk, hogy az állam átadna a Szeged-Csanádi Egyházmegyének egy nagyjából hat hektáros ingatlant az egyházmegye sportcentruma mellett. Ezt megtehetnék, hiszen 2018-ba nyilvánították nemzetgazdasági szempontból is kiemelt üggyé a Szeged-Csanádi Egyházmegye beruházásait. Ezek közül a beruházások közül az egyik a Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola új épülete, tehát a Tóth Péter-ház felújítása. A másik beruházás pedig az, hogy az SZTE Apáthy-kollégiumának terveznek egy új épületet kialakítani. A harmadik pedig a mostani beruházás lenne, ahol egy katolikus sporttagozatos általános iskolát, valamint egy gimnáziumot építenének, vagyis egy korszerű, magas színvonalú sportiskola-komplexum valósulna meg. Csakhogy a terv most dugába dőlhet.

 

A pénteki közgyűlés elé terjesztett javaslat ugyanis változtatási tilalmat rendelne el a területre annak ellenére, hogy az nem önkormányzati terület. Mivel erdős részről van szó, valóban ki kellene vágni valamennyit az erdőből, hogy felépülhessen az iskola. Ezen akadtak ki a baloldaliak, és a Mumentummal az élen aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy ne épülhessen meg az intézmény. De itt még nem álltak meg. A pénteki közgyűlésen tárgyalják Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester előterjesztését Szeged településrendezési eszközeinek módosítása és településfejlesztési döntések címmel. 

 

Mindez azért érdekes, mert a Délmagyar információi szerint korábban volt egy egyeztetőülés a város és az egyház között, ahol felvetették, hogy tervmódosítással az erdő egy része megmaradna, más területeken pedig pótolnák az itt kivágott famennyiséget. Így az iskola is megvalósulhatna, és nagyobb, jobb minőségű zöldfelület születne Szegeden. Mindezek ellenére mégis aláírásgyűjtést szervezett a Momentum, az alpolgármester pedig elkészítette a közgyűlési anyagot. Ráadásul az erdőt a szegediek nem használják semmire, nem olyan, mint a liget, ahol futni, vagy éppen kulturális programokat lehet rendezni. 

A szegedi városvezetés mostani lépése azért sem érthető, mert korábban éppen ők vágattak ki fákat Újszeged legszebb részén, a Kállay ligetben, hogy ott parkot alakítsanak ki - írta a Délmagyar.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.