Bulvár

Így hat ránk, hogy este ötkor töksötét van

Így hat ránk, hogy este ötkor töksötét van

2017. október 31., kedd
Így hat ránk, hogy este ötkor töksötét van

Olvasóink éjszakába nyúló álmatlanságról, keringészavarokról és depressziós tünetekről panaszkodtak. Önt mennyire zavarta meg az idei óraátállítás?

„Akár már az egy órányi eltolódás is megzavarhatja tűpontos belső óránk működését” – mondta el lapunknak Kass Ferenc újszegedi háziorvos. Márpedig ha felborul a bioritmusunk az komoly hatással lehet a keringésünkre, kihathat a szívverésünkre, sőt a hangulatunk is elindulhat egy végeláthatatlan hullámvasúton. Minél korábban borul sötétbe a napunk, annál hamarabb lesz borúsabb az emberek kedve – tudtuk meg a szakembertől, aki az utazások okozta 8-9 órás időeltolódás tüneteihez, azaz a jatleg-hez hasonlítja az extrém esetekben hetekig is elhúzódható panaszokat. „Idén a legkirívóbb eset egy súlyos keringési probléma volt, amely feltételezhetően az időeltolódás következtében alakult ki, egyenlőre vizsgáljuk az ügyet” – fogalmazott. -A leggyakoribb esetek mégis a napfény hiányával hozhatóak összefüggésbe. Gyakran panaszkodnak fáradságra, levertségre, aluszékonyságra a betegek – folytatta a háziorvos, aki szerint gyakorlatilag nem az óraátállítással van a probléma, hanem azzal, hogy sokkal kevesebb fényt kap a szervezetünk. Példaként az északi országokat említette, ahol a kiemelkedő szociális helyzet ellenére is magas az öngyilkosságok száma. Mint mondja, a természetes fény hiánya levertséget és depressziós tüneteket okoz. A nappalok lerövidülése miatt kevesebb fény, ezzel együtt melatonin jut a szervezetbe, amely felelős az alvás és ébrenlét szakaszaiért, a fáradság és jó közérzet kialakulásáért. A szakember korábbi adatokra hivatkozva azt mondta, továbbra is egyenes arány van a sötét nappalok és az öngyilkosságok között. A gyakori napsütés egyébként enyhíti az óraátállással kapcsolatos panaszokat, tehát a szegediek örülhetnek, különösen, ha süt a nap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.