Bulvár

Törpe selyemmajmok születtek a Szegedi Vadasparkban

Törpe selyemmajmok születtek a Szegedi Vadasparkban

2017. április 7., péntek
Törpe selyemmajmok születtek a Szegedi Vadasparkban
Pygmy marmoset baby - Callithrix or Cebuella pygmaea

A törpe selyemmajmok nem csak a Szegedi Vadaspark, hanem a világ legkisebb majmai, a kifejlett egyedek is csak 120 gramm súlyúak.

Amennyire kicsik, annyira jól szaporodnak, már nem egyszer örülhetett a Vadaspark annak, hogy alkalmanként 2-2 aprósággal bővül a csapat, ahogy most is két kölyök született. A gondos szülőknek és a segítőkész idősebb testvéreknek köszönhetően szépen fel is szoktak cseperedni a fiatalok. A törpe selyemmajmok népes családját a látogatók is megtekinthetik a park trópusi házában. A karmosmajmokhoz viszonyítva is apró termet nagy kihívásokat jelent, amelyhez alkalmazkodniuk kell ezeknek főemlősöknek, több a rájuk veszélyes ragadozó, mint amennyi a nagyobb majomra vadászik. Ellenük nem csak a fürgeségükre hagyatkoznak, hanem a rejtőzködésre is. A rokonaikhoz képest szokatlanul lassan, kimérten mozognak az ágakon, hogy ne keltsenek feltűnést, és csak akkor gyorsulnak fel, ha a menekülniük kell. Bár a kicsinyeiket az apjuk és idősebb testvérek hordozzák, ahogy ez a többi karmosmajomnál is megszokott, pár hetes korukban már sokszor rejtik el őket egy-egy védett helyen. Elsősorban fák nedveivel táplálkoznak, de gyümölcsöket és kisebb állatokat is szívesen fogyasztanak. A törpe selyemmajmok természetvédelmi helyzete szerencsére nem kritikus, viszonylag jól alkalmazkodtak az emberi tevékenységek által megváltozott életkörülményekhez. Az Amazonas medencéjében élő majomfaj helyzete ellenek ellenére azonban romlik, elsősorban a vadászat és a vadbefogás veszélyezteti, hiszen sokfelé értékesítik hobbiállatként is – annak ellenére, hogy ahogy a majmok általában, nem igazán valók ők sem erre a célra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.