Bulvár

A Szegedi Vadasparkban is megünneplik a Föld Napját

A Szegedi Vadasparkban is megünneplik a Föld Napját

2017. április 26., szerda
A Szegedi Vadasparkban is megünneplik a Föld Napját

Bár hivatalosan április 22. a Föld Napja, a Szegedi Vadasparkban most vasárnap várják a látogatókat ehhez kapcsolódó programokkal.

Az elmúlt napok, hetek változékony időjárása igazolni látszik a régi idők népi megfigyeléseit amelyek valószínűleg a bolondos április kifejezésünket ihlették. Ugyanakkor talán sokakat el is gondolkoztatott, hogy itt a tavasz közepén, igaz csak néhány napig, de az ország egyes helyein ideálisabb síterep volt, mint tél közepén. Most már bizonyítottan változik a klíma bolygónkon, ráadásul az emberi tevékenység erőteljesen gyorsítja ezt a folyamatot. Ezért is fontosak a zöld ünnepek, jelesül a most vasárnapi vadasparki Föld napi rendezvény, ahol ugyan játékos formában, de mindenképp hazavihető ötletek formájában mutatjuk be, ki mindenki mit tehet a hétköznapokban a földi élővilág és klíma védelméért. Bár az ENSZ által kijelölt „Földanya Nemzetközi Napja” hivatalos időpontja április 22-e, a vadaspark mégis most hétvégén, április 30-án tartja meg. Ennek oka egyszerű, nem szerettek volna egy ilyen jelentőséggel bíró rendezvényt mindjárt a húsvéti ünnepek után megtartani. Vasárnap 10 és 16 óra között olyan több állomásos izgalmas vetélkedőre hívnak minden érdeklődőt, ahol gyermek és felnőtt együtt játszhat, alkothat, s közben okosodhat ki egy kicsit természet- és klímavédelemből – a legügyesebbek ajándékként, akár állatetetésekben is részt vehetnek. A Vadaspark különböző élőhely típusokat bemutató helyszínein, jelesül az édesvízi, a tengeri, az esőerdei és mérsékelt égövi erdők élőlényei mellett lesz lehetőség aszfalton rajzolni, szelektív hulladékválogatásban jeleskedni, elkobzott, védett állatokból készült termékek mellé alternatív, megvehető emlék és dísztárgyakat válogatni, de papír újrahasznosításban is versengeni. A Föld napjához, bolygónk élővilága védelméhez kapcsolódik, az Oktatóközpont mellett egyre bővülő „biodiverzitás park” is, amelynek látványos, állatokat ábrázoló tábláinak hátulján, illetve környékén hasznos ötletek, tanácsok, olvashatók, láthatók olyan közvetlen környezetünkben élő állatokról, amelynek megtelepedését ajánlatos lenne, a biológiai egyensúly fenntartása miatt, segítenünk. Ez a helyszín az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége két éves természetvédelmi kampánya részeként hónapról hónapra újabb megvalósítható lehetőségek bemutatásával, most hétvégére például békagarázzsal bővül. Tartalmas, ugyanakkor szórakoztató vasárnapra készülhet mindenki, aki kilátogat a vadasparkba, ugyanis aki az előbb felsorolt lehetőségek egyikét sem akarja kihasználni, az is találhat magának elfoglaltságot, mégpedig a tavasztól őszig tartó időszakban működtetett Zoo Típusú Találkozások programok keretében óránként megvalósuló látványos állatetetések, bemutatók, sőt a nap folyamán egyszer a „nemszeretem” állatok simogatása között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.