Bulvár

Három év börtönbüntetésre ítéltek egy vállalkozót adócsalás és magánokirat hamisítás miatt

Három év börtönbüntetésre ítéltek egy vállalkozót adócsalás és magánokirat hamisítás miatt

2017. március 22., szerda
Három év börtönbüntetésre ítéltek egy vállalkozót adócsalás és magánokirat hamisítás miatt
biro_birosag_per_itelet

Adócsalás és magánokirat hamisítás miatt három év börtönbüntetésre ítélt a Kecskeméti Törvényszék egy vállalkozót. Az ítéletet a Szegedi Ítélőtábla helyben hagyta.

Egyezően az első fokú ítélettel adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő, folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntettében és folytatólagosan elkövetett magánokirat hamisítás vétségében talált bűnösnek a Szegedi Ítélőtábla egy vállalkozót. A Kecskeméti Törvényszék a vádlottat három év börtönre, három év közügyektől eltiltásra, valamint három év gazdasági társaság vezető tisztségének viselésétől eltiltásra ítélte, és a vádlottal szemben 137,4 millió forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el. Ezt az ítéletet hagyta helyben a Szegedi Ítélőtábla. Az ítélet indoklásában elhangzott: az első fokon kiszabott büntetés – tekintettel arra, hogy a cselekmény óta hosszú idő telt el – arányos, a súlyosításra a táblabíróság nem látott indokot. Ugyanakkor a büntetés enyhítése – az elkövetett cselekmény súlya miatt – szintén nem indokolt. A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye. A vádlott egy kft. tagja és képviselője volt a cég 2008-as alapításától kezdve. A társaság 2008-ban és 2009-ben zöldség és gyümölcs értékesítésével foglalkozott, ebben az időszakban két kft.-től szerzett be ilyen termékeket. E két kft. értékesítésről kiállított számlái fiktívek voltak, az azok alapjául szolgáló gazdasági események nem történtek meg a számlákon feltüntetettek szerint. A tartalmilag hiteltelen számlák befogadásának célja az igazolatlan eredetű áru származásának igazolása, a vádlott kft.-jének ÁFA fizetési kötelezettségnek csökkentése volt. Mindezek mellett a vádlott az ÁFA bevallási és befizetési kötelezettségének csak részben tett eleget, mivel a megtörtént gazdasági eseményekről kiállított számlákat a társaság könyvelésében és bevallásában nem szerepeltette. A vádlott az említett két évben részben az adólevonási jog jogosulatlan gyakorlásával, részben az adóköteles bevétel eltitkolásával ÁFA adónemben összesen 138.556.694 forint adóbevétel csökkenést okozott a költségvetésnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.