Bulvár

Bőrrel érintkező termékeket vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Bőrrel érintkező termékeket vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

2016. november 17., csütörtök
Bőrrel érintkező termékeket vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
ruha_szovet_ing

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei 72 olyan terméket vizsgáltak meg amelyek az emberi bőrrel gyakran, tartósan vagy szorosan érintkeznek.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumában végzett vizsgálatok a bőrrel érintkező festett ruházati kellékekre, ezen belül is az alsóneműkre (például zokni, férfi és női fehérnemű), illetve a bőrből készült termékekre (például óraszíj, karkötő, pénztárca) terjedtek ki. A szúrópróbaszerűen mintavételezett 72-féle termék között 22-féle textiltermék, valamint 50-féle bőrből készült kiegészítő szerepelt. A mintavételezett 22-féle textiltermék (10-féle alsónemű, 6-féle atléta és 6-féle zokni) esetében a címkén szereplő nyersanyag-összetételt, valamint a tiltott azoszínezék-tartalmat vizsgálták a szakemberek. A nyersanyag-összetételt mikroszkóppal vizsgálták a szakemberek, 22-féle termék közül 8-féle termék esetében merült fel kifogás a jelölt nyersanyag-összetételre vonatkozóan. A kifogásolt termékek esetében a szálösszetétel nem megfelelően került feltüntetésre, például a termék címkéjén „100% PAMUT” jelölés szerepelt, azonban a vizsgálat során megállapításra került, hogy a termék – a pamut mellett – poliészter és elasztán szálakat is tartalmaz, ezáltal a termék jelölése megtévesztheti a fogyasztót. A nyersanyag-összetétel meghatározása mellett sor került tiltott azoszínezék-tartalom vizsgálatára, hiszen egyes azoszínezékek az emberi bőrrel tartósan vagy nagy gyakorisággal érintkezve egészségügyi kockázatot jelenthetnek, mivel bomlásuk során rákkeltő hatású vegyületek (aromás aminok) keletkezhetnek. A vonatkozó rendelet szerint a határérték az azoszínezékekből származó aromás aminokra vonatkozóan ≤30 mg/kg. Az előírt biztonsági követelmények szempontjából valamennyi termék megfelelt a jogszabályban meghatározott értéknek, azaz veszélyes, tiltott azoszínezék alkalmazása nem volt kimutatható egyetlen termék esetén sem. A textiltermékek mellett mintavételezett 50-féle bőrtermék (38-féle festett bőr kiegészítő, és 12-féle natúr bőr) is vizsgálatra került. (például: karkötő, öv, pénztárca, óraszíj.) A 38-féle festett bőrből készült terméknél tiltott azoszínezék-tartalom, valamint króm(VI) tartalom, a 12-féle natúr bőrből készült termék esetén króm(VI) tartalom meghatározásra került sor. Tiltott azoszínezék-tartalom szemontjából valamennyi bőrtermék megfelelt az előírt biztonsági követlménynek, króm(VI) tartalom szempontjából azonban 1-féle kulcstartó esetében merült fel kifogás, mivel a mért króm(VI) tartalom a határérték közel négyszerese volt. A hat vegyértékű krómvegyületek erősen mérgezők és rákkeltők. A bőrrel érintkezve felszívódhatnak, valamint allergiát, bőrgyulladást és kifekélyesedést okozhatnak. A nem megfelelő termék kapcsán a kormányhivatal intézkedik annak forgalomból való kivonásáról és a fogyasztóktól való visszahívásáról, tekintettel arra, hogy a termék használata során fennáll az egészségkárosító hatás kockázata.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.