Bulvár

Szíriába készülő fiatalok útleveleit vonták be Belgiumban

Szíriába készülő fiatalok útleveleit vonták be Belgiumban

2016. október 31., hétfő
Szíriába készülő fiatalok útleveleit vonták be Belgiumban

Tizenöt fiatal személyigazolványát és útlevelét vonták be Belgiumban, akik a gyanú szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez kívántak csatlakozni - írta egy belga napilap.

Jan Jambon

belügyminiszter bejelentése szerint a 17 és 28 év közötti fiatalok készen voltak arra, hogy Szíriába induljanak. "Megerősíthetem, közel voltak ahhoz, hogy a közel-keleti konfliktuszónába távozzanak" - fogalmazott a miniszter. A miniszter az érintettek személyazonosságáról részleteket nem árult el, de a napilap úgy tudja, a fiatalok Belgium északi és főként keleti országrészéből származnak. A belga fenyegetéseket elemző központ január elején helyezte kilátásba a külföldre távozott és szélsőséges csoportokhoz csatlakozott belga állampolgárok igazolványának visszavonását, vagy érvénytelenítését. Javaslatára október végéig 26 lehetséges terrorista szervezetben harcoló vagy a csoportokhoz csatlakozni vágyó belga állampolgár személyi okmányát vonták vissza Belgiumban. Az elemző központ adatai szerint az Iszlám Állam 2012-es megalakulása óta legalább 457 belga állampolgár csatlakozott Szíria, vagy Irak területén tevékenykedő terrorista csoportokhoz. A 2016 elején mért adatok szerint 266 belga állampolgár harcolt a két ország valamelyikében. A terrorszervezetek megalakulása és a közel-keleti háború kirobbanása óta 90 belga személyazonossággal rendelkező ember halt meg a harcokban, de erről hivatalos megerősítés nagyon kevés esetben érkezett. Az elemző központ korábbi tájékoztatása szerint az év elejéig 114 belga állampolgár hagyott fel a harcokkal és indult vissza Európába. A testületnek augusztusi adatok alapján 4 olyan emberről volt tudomása, akik úton voltak, hogy csatlakozzanak a régióban működő terrorszervezetekhez. Az RTBF belga közszolgálati rádió és televízió úgy tudja, a titkosszolgálatok segítségével a belga rendőrség nyár közepéig 73 embert fogott el azok közül, akik a szír, vagy iraki harcokban kívántak részt venni. Az Iszlám Államnak Belgium területén legkevesebb 157 nyilvántartott támogatója van az elemző központ és a belga titkosszolgálatok adatai szerint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.