Bulvár

Végrehajtás alatt álló ingatlanokkal üzérkedőket ítéltek el Szegeden

Végrehajtás alatt álló ingatlanokkal üzérkedőket ítéltek el Szegeden

2016. szeptember 15., csütörtök
Végrehajtás alatt álló ingatlanokkal üzérkedőket ítéltek el Szegeden

Végrehajtás alatt álló ingatlanok áron aluli megszerzését ígérő csoport tagjait ítélte el másodfokon csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla.

Az ügy három vádlottját befolyással üzérkedés bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a táblabíróság. Ezért három év és négy és fél év közötti börtönbüntetéssel sújtotta őket, emellett 6 és 46 millió forint közötti vagyonelkobzást is elrendelt velük szemben. Több vádlott - döntő többségében vesztegetés miatt - kapott még kisebb tartamú, egy részük felfüggesztett szabadságvesztést, másokat különböző időtartamú közérdekű munkára ítélt a bíróság, és volt, akiket próbára bocsátott. A táblabíróság hét embert egyes vádpontokban - az elsőfokú ítélettől eltérően - felmentett, ezért esetükben lehetséges a fellebbezés. Az ítélet egyebekben jogerős. A másodrendű vádlott nő hitel- és ingatlanközvetítéssel foglalkozott. A most más ügy miatt szabadságvesztését töltő elsőrendű vádlott pedig üzletkötőként dolgozott nála. 2004 őszétől ügyfeleiknek piaci ár alatt kínáltak megvételre végrehajtás alatt álló ingatlanokat. Azt ígérték, hogy - egyes esetekben több millió forintot is elérő - előleg fejében elintézik, a végrehajtó az adott ingatlan árverését úgy bonyolítsa le, hogy kizárólag az ügyfél vegyen részt rajta. A velük kapcsolatban lévő végrehajtókat nem nevezték meg, és a lakásokat is csak be nem azonosítható módon jelölték meg, arra hivatkozva, hogy az ügyfelek az ingatlanban lakó adósokat nem zaklathatják. A vádlottak az ügyfeleket részben személyesen, részben közvetítők útján keresték meg, vádlott-társaik időnként a pénzátvételben is részt vettek. A beszervezett ügyfelekkel az egyes lakások megszerzésére adott határidők lejárta után általában az elsőrendű vádlott tartotta a kapcsolatot, és különböző magyarázatokat adott, hogy az ingatlanok megszerzése miért késik. Az ügy két főszereplője 2005 őszén összeveszett, de az elsőrendű vádlott - mások bevonásával - a bűncselekmény-sorozatot egészen 2006 tavaszáig folytatta. Az ügyfelek hiába fizettek a vádlottaknak, egyetlen tényleges ingatlan-adásvételre sem került sor. A befolyással üzérkedő vádlottak összesen mintegy 100 millió forintot kaptak ügyfeleiktől.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.