Bulvár

Emberölés bűntettének kísérletéért szabott ki hat év börtönt a Szegedi Ítélőtábla

Emberölés bűntettének kísérletéért szabott ki hat év börtönt a Szegedi Ítélőtábla

2016. szeptember 20., kedd
Emberölés bűntettének kísérletéért szabott ki hat év börtönt a Szegedi Ítélőtábla

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla Hegedűs István vezette büntetőtanácsa az emberölés bűntettének kísérlete miatt H. Péter ellen indított büntetőügyben a Szolnoki Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét. A vádlott büntetését a táblabíróság 4 év 6 hónap börtönről 6 év börtönre súlyosította. A közügyektől eltiltás tartama nem változott.

Az ítélet indokládában elhangzott: az I. fokú bíróság – tekintettel a cselekmény jelegére, arra, hogy a vádlott egy élet elleni cselekményt akart végrehajtani – a sok enyhítő körülmény mellett is kirívóan enyhe büntetést szabott ki, ezért volt indokolt a büntetés súlyosítása. Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

A bűncselekményről

A munkanélküli, alkalmi munkákból és segélyből magát fenntartó vádlott 2003-tól élettársi kapcsolatban élt

V. János

sértett nővérével. Együttélésük során fogadták be lakónak a sértettet a vádlott karcagi lakásába. Az élettársi kapcsolat megszűnése után (2008) a vádlott továbbra is megengedte, hogy a sértett nála lakjon. A két férfi az utóbbi években többször összeveszett, vitatkozott, de tettlegességre nem került sor közöttük. 2015. szeptember 2-án éjszaka ittas állapotban tartózkodtak a lakásban, mindketten a saját szobájukban. A vádlott meglátta, hogy a vacsorára szánt szalámit a sértett mind megette. A konyhának használt előtérből belépett a sértett szobájába, egy kést tartott a kezében és azt mondta: „Mindjárt megöllek, megetted az összes szalámit!”. Ezután az ágyon ülő sértetthez lépett, majd kis erővel torkon szúrta sértettet. Amikor meglátta a vádlott, hogy a sértett vérzik azt tanácsolta, hogy lakótársa menjen gyorsan a sürgősségire. A vádlott a megszúrt férfinek semmiféle segítséget nem adott, míg a sértett egy törülközőt tekert a nyaka köré, majd biciklivel elment orvosi segítséget kérni. A sértett 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett, de tekintettel a szúrás helyére, az elkövetés eszközére, a bántalmazás alkalmas volt súlyosabb, akár halálos következmény előidézésre is. Ennek elmaradása a véletlenen múlott.

Az I. fokú ítéletről

Emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék február 16-án

H. Péter

(1955) vádlottat, és ezért őt 4 év 6 hónap börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a minősítés megváltoztatása és a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.