Bulvár

Vádemelés a szír menekülteket egy mórahalmi tanyán kirabló társasággal szemben

Vádemelés a szír menekülteket egy mórahalmi tanyán kirabló társasággal szemben

2016. augusztus 16., kedd
Vádemelés a szír menekülteket egy mórahalmi tanyán kirabló társasággal szemben

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt azzal a nyolc személlyel szemben, akik tavaly júniusban raboltak ki három szír menekültet.

A vádirat szerint a vádlottak előzetes megbízása alapján egy kiskorú és így büntetőjogi felelősségre nem vonható társuk 2015. június 23. napján a kora délutáni órákban arról értesítette őket, hogy Mórahalom külterületén, egy erdős területen menekültek találhatóak. A kiskorú értesítésére a helyszínre érkező vádlottak egy része hosszas alkudozás után megállapodott arról, hogy háromezer euróért Ausztriába szállítja a menekülteket. Az alkudozás során meggyőződtek arról, hogy a menekültek nagyobb összegű euróval rendelkeznek. Ennek érdekében felvették a kapcsolatot további vádlott társaikkal akik a helyszínre siettek, majd kettéváltak oly módon, hogy a vádlottak egy része két gépkocsival a menekültekért ment, míg más része egy Mórahalom külterületén levő tanyán rendezkedett be. Miután a szír állampolgárokat a tanyára szállították, ott a gépkocsiból történő kiszállást követően többen a náluk levő értékek eltulajdonítása végett bántalmazni kezdték őket oly módon, hogy ököllel, botokkal test szerte többször ütlegelték, majd a földre kerülő sértetteket megrugdosták, illetőleg egyiküket elektromos sokkolóval is ijesztgették. A bántalmazást követően a vádlottak, akik között egyébként egy fiatalkorú férfi is volt, a sértettek csomagjait átvizsgálták és tőlük mintegy 3.300 eurót, karórákat és mobiltelefonokat vettek el, mely telefonokat később a sértettek könyörgése hatására visszaadtak. A bűncselekmény elkövetését követően a sértetteket az ingatlan egyik épületébe erőszakkal beterelték, majd közölték velük, hogy az épületben kell maradniuk és hogy nem értesíthetik a rendőrséget. A sértettek a vádlottak bántalmazása következtében test szerte többszörös zúzódással, hámfosztással, bevérzéssel járó sérüléseket szenvedtek el, amelyek gyógytartama 8 napon belüli, azonban a használt eszközök és a bántalmazás módja ennél súlyosabb sérülés létrehozására is alkalmas volt. Az ügyészség a vádlottakat csoportosan elkövetett rablás bűntettével, súlyos testi sértés bűntettének kísérletével vádolja. A bűnösség kérdésében döntő Szegedi Járásbíróság ítéletét ketten szabadlábon, egy személy házi őrizetben, öten pedig előzetes letartóztatásban várják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.