Bulvár

Tiszta erdő, rendes önkéntesek - a Gyík utcai erdőben jártunk + FOTÓK

Tiszta erdő, rendes önkéntesek - a Gyík utcai erdőben jártunk + FOTÓK

2016. június 11., szombat
Tiszta erdő, rendes önkéntesek - a Gyík utcai erdőben jártunk + FOTÓK
erdomento_szemetszedes010kf

Melltartó, bugyi, üveg, festékes vödör, széttört rádió - csak néhány azok közül a dolgok közül, melyeket az Erdőmentő Alapítvány önkéntesei szombaton a Gyík utcai erdőben gyűjtöttek. Csatlakoztunk a szemétszedési akcióhoz, és egy fiatal környezetmérnök ideillő költeményével is gazdagabbak lettünk.

A szúró eszközökkel, ha láttok, bánjatok óvatosan, az üvegeknek pedig rázzátok ki a tartalmát - hangzottak el az alapvető utasítások. Egy gyors kesztyűellenőrzés, spray-vel védekezés a kullancsok ellen, és már indultunk is be az erdőmentő önkéntesekkel a Gyík utcai fák közé. Ötven zsákra volt engedélyük az önkénteseknek, ennyit tölthetnek meg a részben állami, részben magántulajdonban lévő erdőben gyűjtött hulladékkal, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ugyanis ezek elszállításáról tudott gondoskodni, saját költségen. Üres gyógyszeres dobozok, krémek, porszívómaradványok, néhány pár hajdanán szebb napokat látott cipő, kabát, melltartó és bugyi - egészen szürreális, min mindent találtak az önkéntesek a szeméthalomban.

Nagy Krisztinának

, az Erdőmentő Alapítvány által szervezett szemétszedési akció egyik önkéntesének, van tapasztalata van arról, hogyan kerül(het) a szemét a természetbe. Mivel közel él a Szeged határában található hulladéklerakóhoz, látja, amint a be nem vett szemeteszsákokat nyitvatartási időn kívül a bejárathoz támasztják. És ez még a jobbik eset, a rosszabb az, amikor az erdőben dobálják el a feleslegessé vált cuccokat. Elmesélte, körülbelül két hónapja, hogy sikerült kialakítaniuk néhány szegedi hajléktalannal egy egyelőre jól működő rendszert a városban található erőrészek tisztán tartásáért. Az önkéntesek hetente 2 zsák szemetet vesznek át tőlük és gondoskodnak az elszállításról, így nekik is megéri karban tartani élőhelyük környékét.

erdomento_szemetszedes012kf

Míg Nagy Krisztinával beszélgettem, megtelt 3 zsák, a hatfős önkéntes csapat szorgosan dolgozott, a szervező,

Kósa Emília

szerint alig 2-3 óra alatt végeznek is a nagyjával. Eközben előkerült egy vödör fehér festék, egy márkás sípcsontvédő, fotósunk pedig kiszúrt a fűben egy csirkecsontot. Az önkéntesek egyike megjegyezte, legközelebb hozzanak magukkal talicskát és gereblyét, úgy könnyebb lesz az erődszélre vinni a zsákokat, az elázott textildarabokat pedig egy kupacba tudják gyűjteni. Szelektív gyűjtésre esély sem volt, annyiféle hulladékból állt a halom. Munka közben mégis mindenki jókedvű volt, ismerkedett a csapat. Éppen az üvegeket gyűjtötte vödörbe

Antunovics Balázs

, amikor szóba elegyedtünk. Javaslattal élt, szerinte hová lenne érdemes szervezni a legközelebbi szemétszedési akciót. A rókusi Tescotól a Makkosházi körútig húzódó erdőt említette, ahol munkába járva hetente többször is megfordul, ezért pontosan ismeri, hol vannak a kritikus területek. Azt mondta, nem normális dolog, hogy a betonrengeteg közepén található zöldterületet így elcsúfítsák, ő a madárcsicsergést és a friss levegőt akarja élvezni.

Bodon Bence

környezetmérnök, szabadidejében pedig szívesen ír verseket. Portálunkkal megosztotta egyik költeménye részlettét, mintegy a szombati szemétszedés margójára. Hát fogadják olvasóink is szeretettel! "Léptünk béke élteti A természet az én csodám, Szellemem fénye így teli Mint napsugár zöldellő fán."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.