Bulvár

Nébih: nagy mennyiségű káposztát és burgonyát vontak ki a forgalomból

Nébih: nagy mennyiségű káposztát és burgonyát vontak ki a forgalomból

2016. április 21., csütörtök
Nébih: nagy mennyiségű káposztát és burgonyát vontak ki a forgalomból

Nyolc tonna ismeretlen eredetű káposztát és 450 kilogramm baktériumos rothadással fertőzött lengyel származású burgonyát találtak Heves megyében, mindkét tételt megsemmisítették - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

Bár a tavaszi kiemelt ellenőrzés lezárult, az utak menti mélységi ellenőrzések továbbra is tartanak. A Heves megyei ellenőrök az M3-as autópályán megállított teherautóban bukkantak rá arra a 8 tonna káposztára, amelynek sem a jelölése, sem a kísérő dokumentumai nem voltak rendben. A nem megfelelően jelölt termék ismeretlen eredetű élelmiszernek minősül, ezért komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent. A 8 tonna káposztát egy komposztáló üzemben megsemmisítették - tették hozzá. A fertőzött burgonyát egy egri forgalmazónál találták, aki nem tudta igazolni a lengyel származású burgonya gyűrűs rothadástól való mentességét, nem rendelkezett CMS-igazolással. (Az úgynevezett CMS-igazolás bizonyítja, hogy a tételek mentesek a Lengyelországban elterjedt gyűrűsrothadást - Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus - okozó baktériumtól.) A Nébih laboratóriuma a lefoglalt burgonyában kimutatta a fertőzést okozó baktériumot. A tételt égetéssel megsemmisítették. Arra is felhívták a figyelmet, hogy az elmúlt években mintegy másfél tucat, lengyel származású burgonya tételnél mutatták ki a gyűrűsrothadás fertőzést, ezek egyike sem rendelkezett CMS-igazolással. Ezért a Nébih kezdeményezte a Földművelésügyi Minisztériumnál, hogy a jövőben CMS-igazolás nélkül Magyarországra érkező étkezési burgonyát laboratóriumi vizsgálat elvégzése nélkül lehessen megsemmisíteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.