Bulvár

Olyan volt a február, mintha március lett volna

Olyan volt a február, mintha március lett volna

2016. március 5., szombat
Olyan volt a február, mintha március lett volna
eso_csapadek_vihar_zivatar

Februárban egy olyan napunk sem volt, amikor a maximum hőmérséklet fagypont alatt maradt volna. A szokatlanul enyhe tél rossz hír a mezőgazdaságban dolgozóknak: megszaporodtak a rágcsálók, sőt, a sok csapadék a növényeken jelentkező gombás fertőzéseknek is kedvezett.

"Téli nap alatt azt értjük amikor a maximum hőmérséklet fagypont alatt marad. 2016. februárban ilyen nap nem volt, a legalacsonyabb maximum hőmérsékletet 26-án mérték Szegeden, ekkor 6,2 fok volt a csúcshőmérséklet; tehát lényegesen több a téli nap kritériumánál" - vázolta fel portálunk érdeklődésére

Bodrogi Attila

, a Dél-Alföld meteorológia Facebook-csoport szerkesztője a februári adatokat. Utoljára január 24-én, 40 napja mértek fagypont körüli értékeket napközben.

havazas02_gs

Tavaly február 8-án így nézett ki a táj

Bodrogi Attila elmondta, a februári középhőmérséklet egy átlagos márciusnak felelt meg, hiszen a leghidegebb napon, vagyis február 6-án mínusz 2,7 fokig hűlt a levegő - ez számít a havi abszolút minimum hőmérsékleti értéknek is. A legmelegebb napon 17,3 fokot mutatott a hőmérő higanyszála, méghozzá február 22-én, s egyúttal ez az érték a havi abszolút maximum is. "Idén februárban a havi csapadékösszeg 81,6 mm-nek bizonyult, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 88,6 mm-t mért. A tavalyi csapadékszegény februárhoz képest most több, mint ötször annyi esett. A 2015 februári csapadékösszeg 15,4 mm volt." "A szokatlanul meleg miatt a kártevők nagy része nem pusztult el, emiatt korán megszaporodhatnak a rágcsálók, rovarok. Az igen sok eső pedig kedvez a gombás fertőzéseknek. A kártevők elleni fokozott védekezés eredményeként megnőhetnek a zöldségek és gyümölcsök árai, ezt tetézheti egy esetleges későbbi komolyabb fagy" - összegezte a meteorológiai csoport szerkesztője.

"Téli nap alatt azt értjük amikor a maximum hőmérséklet fagypont alatt marad. 2016. februárban ilyen nap nem volt" - KLIKK: http://szegedma.hu/?p=614568

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 4.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.