Bulvár

Két különdíjat hoztak el a hódmezővásárhelyi szakácsok

Két különdíjat hoztak el a hódmezővásárhelyi szakácsok

2016. február 23., kedd
Két különdíjat hoztak el a hódmezővásárhelyi szakácsok
gasztrokupa2016_hmvh

Alig három hónappal az országos eldöntő után, február 19-én a biatorbágyi, budapesti, kecskeméti, miskolci, nyíregyházai és pécsi közétkeztető konyhával mérték össze tudásukat. A Hód-Menza csapata hideg joghurtos kapros zöldbablevest készített bulgurral, főételnek erdélyi karmonádli paprikamártást és tócsnit tálaltak, a desszert pedig meggyöntetes mákfelfújt volt.

Tavaly decemberben írtunk a Hód-Menza 2. telephely két szakácsáról,

Verók Andrásról

és

Gedai Endréről

, akik bejutottak az ötödik Országos Közétkeztetői Szakácsverseny döntőjébe. A szakácsok mindössze 420 forintból főztek olyan tradicionális ízeken alapuló menüsort, ami a 2016-os gasztrokupáig repítette őket, krémlevesük ráadásul olyan jól sikerült, hogy a receptet felvették a közétkeztetésbe. Alig három hónappal az országos megmérettetés után, február 19-én a biatorbágyi, budapesti, kecskeméti, miskolci, nyíregyházai és pécsi közétkeztető konyhával mérték össze tudásukat. A döntőre már csak finomhangolni lehetett az ételeken, alapvetően minden konyha azzal a menüvel indult, amit a decemberi elődöntőn felszolgált. A Hód-Menza csapata hideg joghurtos kapros zöldbablevest készített bulgurral, főételnek erdélyi karmonádli paprikamártást és tócsnit tálaltak, a desszert pedig meggyöntetes mákfelfújt volt. "A menü nem változott, csak a petrezselyemzöld mennyiségén módosítottunk. A tálalást viszont teljes mértékben megváltoztattuk, sokat gyakoroltunk, többféle verzión agyaltunk" - avatta be portálunkat a kulisszatitkokba Verók András, a vásárhelyi kétfős csapat főszakácsa.

gasztrokupa2016_hmvh_02

A Hód-Menza két különdíjjal tért haza: elhozták a KÖZSZÖV különdíját és a Magyar Vendéglátó Ipartestület különdíját is. "Nagyon izgalmas és megtisztelő volt ilyen széles nyilvánosság előtt megmutatni magunkat. Tíz adagban főztük le az ételeket egy segédszakács közreműködésével, aki a főzésben ugyan nem, de a hámozásban, darabolásban, passzírozásban segíthetett. Feszültséggel teli versenyen vagyunk túl, az izgalom végig a tetőfokon volt." A 12 fős zsűriben a szakma legjobbjai képviseltették magukat, köztük többek között a Konyhafőnökből megismert

Bernáth József

séf is kóstolta a hódmezővásárhelyiek menüsorát. A 2016-os „Tradicionális ételek a modern közétkeztetésben” témában meghirdetett kupa első helyét a miskolci Sodexo B hozta el, míg holtversenyben a második helyen végzett a budapesti Junior63, a szintén fővárosi PQS Budapest régió, valamint a pécsi Hungast Pécs. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a budapesti Junior Harmónia állhatott fel. Verók Andrásnak nem ez volt az első OKÉS megmérettetése, tavaly is fakanalat ragadott az országos döntőért, ám akkor a csapat “csupán” a döntősök speciális szakácskönyvébe került be. A főszakács egyelőre nem tudott arról részleteket, mi lett krémlevesük sorsa, amit felvettek a közétkeztetésbe, annyi azonban már most biztos, hogy a vásárhelyi szakácsok menüje idén is bekerül a szakácskönyvbe.

A Hód-Menza csapatról

gasztrokupa2016_hmvh_01

Verók András

2003-ban pincérként végzett, majd egyéni vállalkozóként, később pultosként dolgozott. 2013 decemberében szerzett szakácsképesítést a Kereskedelmi és Idegenforgalmi Továbbképző Intézetben, majd gyakorlatát a Kenguru Panzióban és a szegedi Hunguest Hotel Forrásban töltötte. A szakács tanulmányok alatt érett meg benne a gondolat, hogy menza szakácsként dolgozzon. 2014 óta a Hód-Menza Nonprofit Kft.-nél főz, a gyermekétkeztetésben. A Kertvárosi Katolikus Iskola konyha vezetője, itt tálal mindennap a gyerekeknek, így közvetlen kapcsolatban is van velük.

Gedai Endre

a hódmezővásárhelyi Corvin Mátyás Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskolában végzett szakácsként. Munkahelyein igyekszik a legjobb képességei szerint fejlődni, tovább képezni magát. Munkájában törekszik a folyamatos megújulásra, de a hagyományos magyar konyhát is szem előtt tartja. Törekszik arra, hogy az ételei kiváló magyar minőségű alapanyagokból készüljenek. 2007-óta dolgozik a Hódmezővásárhelyi Hód-Menza Nonprofit Kft-nél mint szakács.

Ízletes menü 420 forintból - különdíjakkal tértek haza az ötödik Országos Közétkeztetői Szakácsverseny döntőjéről a hódmezővásárhelyi szakácsok! KLIKK: http://szegedma.hu/?p=611680

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 22.
Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.