Bulvár

Merényletek Párizsban: Magyarországon keresztül érkezhetett Franciaországba az egyik merénylő

Merényletek Párizsban: Magyarországon keresztül érkezhetett Franciaországba az egyik merénylő

2015. november 15., vasárnap
Merényletek Párizsban: Magyarországon keresztül érkezhetett Franciaországba az egyik merénylő
katonak_parizs_index

Magyarországon keresztül érkezett Franciaországba annak a szír útlevélnek a tulajdonosa, amelyet a párizsi merényletek egyik helyszínén találtak - értesült a horvát RTL televízió vasárnap.

Az útlevél tulajdonosa Görögországon, Macedónián, Szerbián és Horvátországon keresztül jutott Magyarországra, ahonnan Ausztria felé távozott. A férfit a horvátországi opatovaci sátortáborban regisztrálták. Az horvát RTL értesülései szerint a francia rendőrség elküldte az egyik merénylet helyszínén talált szír útlevél másolatát minden olyan országnak, amely érintett a migrációs válságban. A fénykép alapján kiderült, hogy az útlevél tulajdonosát október 3-án Görögországban, Lérosz szigetén, majd október 8-án Opatovacon is nyilvántartásba vették. Az opatovaci sátortáborban ugyan nem vettek ujjlenyomatot a migránsoktól, de mindenkit lefotóztak. Október 16-áig, a horvát-magyar zöldhatár lezárásáig, a horvát hatóságok a Közel-Keletről érkező bevándorlókat a magyar határra szállították tovább.

Ranko Ostojic

horvát belügyminiszter újságíróknak úgy nyilatkozott: ha a merénylőt nyilvántartották volna az Interpol adatbázisában, Görögország valószínűleg nem engedi tovább. Horvátország minden olyan információt megoszt Franciaországgal, amely segíthet - mondta. A Párizs belvárosában több helyszínen végrehajtott géppisztolyos, robbantásos támadásokban legalább 120 ember vesztette életét pénteken.

Két támadó Brüsszelből érkezett

A péntek esti párizsi vérengzés két támadója a belga fővárosból érkezett - közölte ügyészségi tájékoztatásra hivatkozva vasárnap a francia nyelvű belga közszolgálati televízió és rádió, az RTBF. A belga hatóságok tegnap délután és este is több műveletet hajtottak végre Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületében, a belga ügyészség pedig azt közölte, hogy hét embert állítottak elő. A hatóságok vizsgálják, hogy érintettek-e a terrortámadásban. A kerület polgármestere arról számolt be a csatornának, hogy a rendőri akció során összesen öt embert tartóztattak le. Az ügyészség emellett azt közölte, hogy a francia hatóságok azonosították azt a két Brüsszelben élő francia állampolgárt, akik részt vehettek a párizsi támadásban, de a nyomozás érdekeire való tekintettel a brüsszeli vádhatóság sem a letartóztatott, sem az elhunyt személyekről nem ad több tájékoztatást. Az RTBF úgy tudja: francia rendőrök is érkeztek, hogy segítsék a brüsszeli nyomozást és közös belga-francia nyomozócsoport is alakul, a szombati házkutatások során lefoglalt dolgokat pedig vizsgálják a hatósságok. Az ügyészség vasárnapi tájékoztatásából az is kiderül, hogy két belga rendszámú autót találtak Párizsban. Az egyiket a Bataclannál, a másikat a Pere Lachaise temető közelében, mindkettőt a hét elején bérelték ki Brüsszelben. Az egyik kocsit kibérelő személyt szombat reggel igazoltatták a francia-belga határon, az autót pedig, amellyel akkor utazott, szombat délután le is foglalták a molenbeeki műveletek során. Brüsszel Molenbeek nevű kerülete már több korábbi terrorcselekménnyel összefüggésben előkerült, miután több támadás elkövetőjéről kiderült, hogy megfordultak a jelentős muszlim közösségnek otthont adó brüsszeli városrészben.

Jan Jambon

belügyminiszter szombaton arról beszélt, hogy személyesen veszi készbe az ügyet és "kitakarítja" Molenbeeket.

Charles Michel

belga miniszterelnök pedig vasárnap úgy nyilatkozott, hogy a szövetségi kormány cselekvési tervet készít Molenbeek problémájának kezelésére és minden segítséget meg is ad ehhez. "Meg kell állapítani, hogy szinte mindig van kapcsolat Molenbeekkel, hogy óriási a probléma" - fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint jelenleg a kerületben uralkodó állapotok nem állnak ellenőrzés alatt.

Kalasnyikovokat találtak a támadásokhoz használt egyik gépkocsiban, már 15 embert vettek őrizetbe Franciaországban

A párizsi merénylethez használt fegyvereket, három Kalasnyikovokot találtak a terrorakciók során igénybe vett egyik gépkocsiban, amelyet vasárnap reggel találtak meg a francia főváros Montreuil nevű elővárosában, és őrizetbe vettek 15 embert a Bataclanban végrehajtott támadás egyik elkövetője környezetéből - közölték rendőrségi források. Szemtanúk szerint egy fekete színű Seat gépkocsit használtak a merénylők péntek este az utcai lövöldözések három helyszínén, amikor bárok és éttermek teraszain ülő embereket öltek meg. Ezt a gépkocsit találták meg vasárnap a rendőrök. A France2 francia közszolgálati televízió szerint a belga rendszámú fekete gépkocsiban egy hátizsákot és három Kalasnyikovot és hozzá tartozó hüvelyeket találtak a rendőrök, ami arra utal, hogy a gépkocsiból is dördültek el lövések. A nyomozók DNS-mintákat is vettek a gépkocsiból. A televízió úgy tudja, hogy terrorkommandó tagjai a gépkocsiban töltötték az éjszaka egy részét, majd egy másik járművel a hajnali órákban a belga határ felé indultak, ahol ellenőrizték őket. A gépkocsit a rendőrök továbbengedték, de a benne ülők adatai rögzítésének köszönhetően tudták Belgiumban előállítani szombaton a kommandó tagjait. Az őrizetbe vett személyek számáról különböző információk ismeretesek, de a France2 értesülése szerint egy ember még szökésben van, őt nagy erőkkel keresik Belgiumban.

Francois Molins

párizsi főügyész még szombaton azt közölte, hogy a belga hatóságok három embert vettek őrizetbe a párizsi merényletekkel kapcsolatban. Egyikük, egy Belgiumban élő francia állampolgár bérelte azt a fekete színű, belga rendszámú Volkswagen Polo típusú gépkocsit, amelyet a Bataclan rendezvényteremben előtt találtak, ahol legalább 89-en vesztették életüket a terrortámadásban. A Bataclanban végrehajtott támadás egyik elkövetője,

Ismail Omar Mostefai

környezetéből már 15 embert vettek őrizetbe, valamennyien családja tagjai, amellyel állítólag nem tartotta a kapcsolatot. A 29 éves francia állampolgárt az egyik ujja alapján azonosították, amelyet a helyszínen találtak meg a rendőrök a törmelékek között. A férfi a testére erősített robbanó szerkezettel felrobbantotta magát, amikor a rendőrök behatoltak a koncertterembe. Ismail Omar Mostefai a Párizs közeli Courcouronnes-ban született, Chartres-ban élt, két gyermeke van. Kisebb köztörvényes bűncselekmények miatt ismert volt a hatóságok számára, ezért rendelkeztek tőle ujjlenyomattal. 2004 és 2010 között nyolcszor ítélték el, de egyszer sem kapott börtönbüntetést. A férfi 2010 óta hatósági megfigyelés alatt állt, de sosem találtak arra utaló jelet, hogy terrorista összeesküvésben vett volna részt. Azt viszont tudni lehetett róla, hogy az elmúlt időszakban gyorsan radikalizálódott, a Chartres melletti Luce mecsetjét látogatta. A hatóságok most azt a több hírportálon is megjelent feltételezést próbálják megerősíteni, hogy a férfi tavaly valóban járt-e Szíriában. Hat helyszínen követtek el öngyilkos merényletet szombatra virradóra a francia fővárosban és környékén: a Párizstól északra fekvő Saint-Denis-ben lévő Stade de France stadionban, a francia fővárosban pedig a Bataclan rendezvényteremben tartott rockkoncerten, a Voltaire körúton, a Charonne körúton, az Alibert utcában és a Fontaine au Roi utcában éttermek és bárok szomszédságában. Nincsenek még végleges adatok a halottak és a sebesültek számát illetően sem. A vasárnapi délutáni hivatalos jelentések 129 halálos áldozatról és 350 sebesültről szóltak. A sebesültek közül soknak súlyos az állapota, így a halottak száma még emelkedhet.

Manuel Valls

miniszterelnök vasárnap azt közölte, hogy 103 áldozatot már azonosítottak, az áldozatok közül még "20-30" embernek nem ismeretes a személyazonossága, de a következő órákban őket is azonosítani fogják. Korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy Stade de France stadion közelében elkövetett robbantások helyszínén találtak egy szíriai és egy egyiptomi útlevelet két öngyilkos merénylő maradványai mellett. A CNN hírtelevíziós nyomozati forrásokra hivatkozva közölte vasárnap, hogy az egyiptomi útlevél feltehetően hamis. A másik útlevélnek a tulajdonosát októberben regisztrálták Lérosz szigetén. Menekültként érkezett Törökországból, de a hatóságok egyelőre nem erősítették meg, hogy az illető azonos az egyik merénylővel.

Szakértő: további merényletekre kell készülni Európában

Még több merényletre kell készülni Európában, mert a terroristák számára is világos, hogy a kontinens nem elég felkészült, hogy elhárítsa a támadásokat - mondta

Gyarmati István

biztonságpolitikai szakértő vasárnap reggel az M1 aktuális csatorna műsorában. A szakértő szerint azt nehéz megjósolni, hogy pontosan hol csapnak le legközelebb a terroristák, de biztosan próbálkozni fognak. A párizsi merényletek kapcsán megjegyezte: bár sokan a francia titkosszolgálat kudarcának tudják be a történteket, valójában nem lehet minden ilyen eseményt kivédeni, hiszen "az elhárításnak mindig szerencséje kell, hogy legyen, a terroristáknak pedig csak egyszer". Szólt arról is, hogy a Közel-Keleten folyó háborúkra leginkább a vallásháború fogalom használható, és alapvetően az iszlám vallás különböző felekezetei között zajlik már évszázadok óta, bár az utóbbi években ez kiéleződött. Hozzátette, hogy ennek egyik jellegzetessége, amikor a vallás nevében, de politikai célok elérése érdekében harcolnak egymás ellen a felek, miközben a fanatikus tömeget mozgósítják. Szerinte a fentiek alapján hiba a nyugati államok nyakába varrni azon eseményeket, amelyeknek ők is elszenvedői.

Félárbócra engedték a nemzeti lobogót

Katonai tiszteletadással felvonták, majd félárbócra eresztették Magyarország lobogóját a párizsi terrortámadásokban elhunyt áldozatok emlékére elrendelt nemzeti gyásznapon vasárnap. Az Országház előtti Kossuth téren rendezett ceremónián részt vett

Orbán Viktor

miniszterelnök. A megemlékezésen jelen volt mások mellett

Simicskó István

honvédelmi miniszter és

Rogán Antal

, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter.

Merényletek Párizsban - Félárbócra engedték a nemzeti lobo

A párizsi merényletek miatt november 15-ére elrendelt nemzeti gyásznapról szombaton jelent meg a kormány rendelete. A gyásznapon a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi törvényben meghatározott középületekre zászlóhasználat esetén gyászlobogót kell kifüggeszteni, lobogóhasználat esetén Magyarország lobogóját és az európai uniós lobogót félárbócra kell ereszteni. A péntek éjjeli párizsi merényleteknek 129 halálos áldozata van, 352-en megsebesültek. A több helyszínen elkövetett támadásokat az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára.

Szakértő: az Iszlám Állam nem egyenlő az iszlám vallással

A párizsi merényleteket is magára vállaló Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet nem tekinthető muzulmánnak- mondta

Rostoványi Zsolt

iszlámkutató vasárnap az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában. A kutató hangsúlyozta: a szervezet által képviselt tanok messze állnak az igazi iszlámtól, inkább a vallás egy eltorzult változatát jelentik. "Az Iszlám Állam nem az igazi iszlámot képviseli, csak felhasználják a vallást céljaik megvalósítása érdekében" - tette hozzá. A fentiek fényében fontos különbséget tenni még az iszlamistának mondott szervezetek között is, hiszen az Iszlám Állam "értelmetlen" akcióit még a radikálisnak mondott Hamász és a Hezbollah is elítélték - mondta.

Orbán Viktor is lerótta kegyeletét a Francia Intézet előtt

Orbán Viktor

miniszterelnök is lerótta kegyletét a párizsi merénylet áldozatai előtt vasárnap a budapesti Francia Intézetnél - derült ki a miniszterelnök Instagram oldalára feltett videóból. A kormányfő kísérői körében egy szál virágot és egy mécsest helyezett el az épületnél. Orbán Viktor társaságában mások mellett jelen volt

Trócsányi László

igazságügyi miniszter, aki négy éven át volt Magyarország párizsi nagykövete, valamint Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és

Éric Fourniernak

, Franciaország budapesti nagykövete.

Horvát értesülés szerint Magyarországon is átutazott az egyik párizsi merénylő - KLIKK: http://szegedma.hu/?p=589155

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 14.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.