Bulvár

Országos Kékkör: száz éve nem látott fejlesztések valósulhattak meg

Országos Kékkör: száz éve nem látott fejlesztések valósulhattak meg

2015. október 10., szombat
Országos Kékkör: száz éve nem látott fejlesztések valósulhattak meg

Száz éve nem volt ilyen komoly forrás a természetjárás országos fejlesztésére, amely így száz éve nem újulhatott meg ilyen szinten - mondta Győri Tamás József, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója az MTI-nek a szeptember végére teljesen megújult Országos Kékkörről.

Az Országos Kékkör egységesíti a három Kéktúrát, ezzel egy Európában egyedülálló, egységes kékjelzésű, 2550 kilométeres turistaút jött létre, amely körbejárhatóvá teszi az országot. Az uniós támogatással megvalósult 2,7 milliárd forintos fejlesztésről az igazgató hangsúlyozta: a projekt azért is nagy jelentőségű, mert a látványos eredményeken túl a természetjárás művelését, fejlesztését és karbantartását segítő átfogó rendszert hozott létre. Hozzátette: korábban is voltak ugyan kisebb helyi fejlesztések, de Magyarországon most valósulhatott meg egy olyan turista főútvonal, amelyhez táblázási rendszert készítettek, létrejött az útvonalak karbantartását segítő Ranger-hálózat és kiépült egy szolgáltatóhálózat. Újrafestették a jelzéseket, tízezer információs táblát helyeztek ki, turistaházak, esőbeállók, hidak, kilátók, források, pihenőhelyek épültek és újultak meg, kerékpáros útvonalakat jelöltek ki. Természetjáró kártyával többek között szállásokat, vendéglátóegységeket, kerékpárszervizeket vehetnek igénybe kedvezményesen a turisták - részletezte a felújítás elemeit az igazgató. A látványos fejlesztések között említette egyebek mellett a megújult Fancsikai kilátót, a Mátraalmáshoz közeli Rudolf-tanyát, a Bakonyban található Hubertlaki Turistaházat, a galyatetői ökoturisztikai túracentrumot és kilátót, a bajai kerékpáros és vízitúra centrumot. Elmondta, hogy tematikus kerékpáros és gyalogos útvonalakat is létrehoztak, többek között gönci barack elnevezéssel. A mintegy 3 milliárd forintból megvalósult projekt - beleértve a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Programot is - részeként újulhatott meg a Galyatető Turistaház, és a jövőben a badacsonyi Rodostó Turistaházat és a szentendrei Lajos forrást is rendbe hozzák. Kitért arra is, hogy az Országos Kékkör - amelyet jelvényszerző túrává szeretnének tenni - egységesíti a három Kéktúrát, az Észak-Magyarországon végighaladó, a Rockenbauer Pál tiszteletére elnevezett Dél-dunántúli és az Alföldi Kéktúrát. Mint mondta, a jövő tervei közé tartozik egy-egy régió kibontása, a mellékútvonalak fejlesztése és bekapcsolása a hálózatba. Az igazgató arról is szólt, hogy 100 éve a civil szférának nagyobb volt a részvétele a természetjárás fejlesztésében, Téry Ödön véleménye például az volt, hogy a turistaság nemcsak kellemes öncél, hanem közhasznú működés is. "Az ember nem azért turista, mert az erdőt járja, hiszen a vaddisznó is járja, mégsem turista. Hanem azért, hogy maradandó, a közt szolgáló turistalétesítményeket hozzon létre" - idézte Győri Tamás József, hozzátéve: ez a civilek tudatos programja volt. A közmédiában szombaton a természetjárást népszerűsítő, Magyarország túraútvonalait és tájainak szépségét bemutató tematikus napot rendeznek. A Kékkör napja - Sok millió lépés Magyarországon című műsorfolyam fő helyszíne Galyatető lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.