Bulvár

Gyakorlati vizsgán a szakács mesterjelöltek + FOTÓK

Gyakorlati vizsgán a szakács mesterjelöltek + FOTÓK

2015. október 28., szerda
Gyakorlati vizsgán a szakács mesterjelöltek + FOTÓK
melegkonyhai_vizsga22kf

Melegkonyhai vizsgát tettek szerdán a szakács mesterjelöltek. Nagy volt a sürgés-forgás a szegedi vendéglátóipari iskola első emeleti konyháján, szinte egymást érték a felszolgálók. A látványos fogásokat szigorú zsűri bírálta.

Borsleves újragondolva, sertéscsászár gyökérzöldség-körettel és tejfölhabbal - ez

Kónya Andor

menüjének egy részlete, aki 12 évvel a Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskolában szerzett vizsgája után tért vissza az intézmény falai közé, hogy további 15 szakács mesterjelölttel együtt letegye a képesítéshez szükséges gyakorlati vizsgát. A mesterjelölt portálunk kérdésére azt mondta, a mai vizsga nagy mérföldkőnek számít a szakmai előmenetelben, hiszen ilyen oklevél birtokában akár a tanulókat is mentorálhatja jelenlegi munkahelyén, a Tiszavirág étteremben. Nagy volt a sürgés-forgás az első emeleti konyháján, szinte egymást érték a felszolgálók. A szigorú zsűri egy pillanatra sem tette le az evőeszközöket, minden eléjük tett tányért alaposan szemügyre vettek és végigkóstoltak. A vizsga reggel 7 órától kezdődött, s egészen kora délutánig eltartott. Így váltott időbeosztással minden mesterjelölt kényelmesen tudott dolgozni a fennálló 240 percben.

melegkonyhai_vizsga09kf

Hideg előétel, meleg előétel, főétel és a magyar édességeket idéző desszert - ezek tették ki a 16 mesterjelölt melegkonyhás vizsgájának menüsorát. Fontos volt, hogy a szakács mesterjelöltek a mai korszerű gasztronómiai elvárásoknak megfelelő ételeket szolgáljanak fel, azonban mint azt

Kendik Renátától

, a mesterképzéseket szervező Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara területi tanácsadójától megtudtuk, ezen túlmenően nem kaptak megkötést. "A vizsgáztatók mindenképpen arra ösztökélték őket, hogy saját tervezésű menüsort állítsanak fel. Ha az oktatók szakmailag valamilyen kivetnivalót találtak a tervezés során, akkor akkor újra kellett gondolniuk az ételeket, hiszen az összhang fontos ezen a vizsgán." A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2014-ben és 2015-ben két támogatott körben is csatlakozott a mesterjelölt képzéshez, jelenleg 130-an várnak a szakmai vizsgájukra. Tavasszal ugyanebben a programban közel százan kaptak mesterlevelet.

melegkonyhai_vizsga02kf

Szeptember 1-jétől csak olyan munkahelyek foglalkoztathatnak tanulókat, ahol mesterdiplomával rendelkező alkalmazottak is dolgoznak, ez igaz a szakács és cukrász szakmára is. A szakács mesterjelölt képzés ezért újra teljes létszámmal indult, összesen harmincketten jelentkeztek - tudtuk meg

Bálint Ferenc

szakmai felkészítőtől. A magyar konyha közel tíz éve komoly átalakuláson ment keresztül, ennek egyik oka pedig az a vérfrissítés, amit az új generáció hoz be például külföldi tapasztalataiból. "Számos olyan ismerősöm van, aki csupán hobbiszinten főz, de annyira beleásta magát a konyhakultúrába, hogy jobbakat alkot mint a szakácsok" - válaszolta arra a kérdésre, a manapság divatos főző és cukrász reality sorozatok hogyan befolyásolják a szakma megítélését.

Nagy volt a sürgés-forgás a szegedi vendéglátóipari iskola első emeleti konyháján, szinte egymást érték a szakács mesterjelöltek finomságai.http://szegedma.hu/?p=584292

Szerző: Szegedma Hírportál2015. október 28.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.